Hemoroidi ili šuljevi nastaju zbog širenja krvnih sudova i uglavnom izazivaju jak bol, a evo kako da sprečite nastanak šuljeva, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: Najbolje tehnike lečenja hemoroida: prognoze za oporavak i ponovno pojavljivanje šuljeva

Za hemoroide se često preporučuju razne kreme, ali često je neophodna operacija. Međutim, da biste to izbegli, treba da usvojite određena pravila i sprečite njihovu pojavu. Stručnjaci ističu da treba da jedete hranu koja je bogata vlaknima, 40 g dnevno, kao i hleb od celog zrna. Takođe, testenine i pirinač zamenite integralnom varijantom, a svakog dana jedite voće i povrće. Ne zaboravite da u jelovniku imate i namirnice poput mahunarki, oraha, različite semenke i ovas

Za sprečavanje hemoroida važno je da pijete 2 litra vode dnevno i da izbegavate alkohol i pića koja sadrže kofein. Dugo i često sedenje  takođe je uzrok za pojavu šuljeva, pa ako morate da sedite, predlaže se da u toku svakog sata prošetate bar minut. Preporučuje se i da skinete višak kilograma, kao i da se svakodnevno bavite fizičkom aktivnošću, šetnjom ili vežbanjem, a naročitio se savetuje da ne odlažete vršenje nužde.

Izvor: Lepa & srećna

13 saveta kako da se rešite hemoroida

Svako je bar jednom u životu imao problem sa hemoroidima, i mnogi znaju na kakvim su tada mukama pri svakom odlasku u toalet.

Nije za utehu, ali svaki druga osoba starija od 50 godina ima hemoroide. Hemoroidima su podložnije i trudnice, gojazne i neaktivne osobe, kao i oni koji ne vode mnogo računa o ishrani i unose preterane količine rafinisane, prerađene hrane, pišu Novosti 29. septembra 2014. godine.

Simptomi su bezbolno svetlocrveno krvarenje, bol prilikom pražnjenja creva i svrab. Kod unutrašnjih hemoroida može se videti krvav trag na toalet papiru, ali mnogo je veći problem ako unutrašnji hemoroidi ispadnu iz anusa - tada celo područje boli, svrbi i veoma je osetljivo.

Izazivač hemoroida je najčešće zatvor, usled povećanja pritiska u krvnim sudovima prilikom napinjanja pri pražnjenju creva. Zatvor, takođe, pogoršava stanje već prisutnih hemoroida, jer su debelo crevo i čmar pod pritiskom, pa se mehanički grebu prošireni krvni sudovi i tako uvećavaju.

Prevencija uglavnom treba da se zasniva na zdravoj ishrani. Da ne biste na kraju morali da operišete hemoroide, najbolje je da se na vreme pridržavate ovih saveta:

1. Ako ste gojazni, smršajte, jer zbog viška kilograma imate veće opterećenje na ceo organizam - na krvotok i probavni sistem. Unosite dovoljno dijetnih vlakana, da biste sprečili zatvor i održali zdravlje krvnih sudova. Vodite računa o tome da ishrana bude raznovrsna i bogata svežim povrćem i voćem, integralnim žitaricama, semenkama i koštunjavim voćem. Izbegavajte jako začinjenu hranu, jer ona iritira deo tela koji je pod upalom.

2. Redovno jedite supu ili čorbu i pijte više vode od preporučena dva litra, da bi stolica bila mekša.

3. Pokušajte, ako možete, da ne provodite mnogo vremena sedeći, jer pored toga što tako manje sagorevate kalorije, nedovoljno stimulišete krvotok.

4. Pražnjenje ne treba da bude previše kratko, ali ni sa napinjanjem. I dugo sedenje na šolji povećava pritisak na anus.

5. U danima kada osećate bolove, trudite se da ne sedite mnogo, već se odmarajte u polusedećem ili ležećem položaju, tako da vam nivo stopala bude iznad nivoa karlice.

6. Neaktivnost pojačava tegobe, pa se trudite da uvedete redovnu fizičku aktivnost, dovoljno je 20 do 30 minuta dnevno. Tako će vam krvni sudovi biti zdraviji, a imaćete i bolju kondiciju i lakše ćete prazniti creva.

Na sledećoj strani pročitajte još saveta za rešenje ovog neprijatnog zdravstvenog problema.

7. Pri podizanju tereta nemojte savijati leđa, već kolena. Nemojte zadržavati dah dok dižete teret, već duboko udahnite pre toga i izdahnite u momentu dizanja. Izbegavajte dizanje teških tereta.

8. Nemojte sedeti na hladnim predmetima (kamen, metal, zemlja) duže vreme.

9. Koristite mekan toalet-papir, bez mirisa i samo tapkajte njime. Možete da koristite i vlažni toalet papir, ali neparfimisan i bez alkohola jer bi te supstance mogle da izazovu iritaciju.

10. Sedenje u toploj vodi godi upaljenom tkivu i opušta rektalne i analne mišiće. Kod ozbiljnijih slučajeva primenjujte naizmeničnu sedeću kupku. Uzmite dva velika pocinkovana suda sa naslonom na jednoj strani, kako bi vam bilo prijatnije. Presavijte veći peškir i postavite ga u posudu kako bi vam bilo udobnije. Jedan sud ispunite toplom vodom (37,7 stepeni), a drugi hladnijom vodom. Sedite u vrućoj vodi pet minuta, a onda 30 sekundi u hladnoj. Ponovite postupak tri puta.

11. Alternativna metoda za lakše slučajeve jeste sedenje u kadi ispunjenoj vrućom vodom. Upražnjavajte kupku tri do pet puta dnevno.

12. Kada treba smanjiti otok i upalu, led je jedan od najefikasnijih lekova. Stavljajte kesu sa ledom ili hladnu oblogu na oblast oko anusa svakog dana.

13. Uzimajte B kompleks, beta-karotin, vitamin E, vitamin C, kalcijum i magnezijum.