Zeleni čaj se smatra jednim od najzdravijih napitaka, jer obiluje antioksidansima koji blagotvorno deluju na organizam. Koristi se već vekovima i priprema od nefermentisanih listova pa je bogat izvor polifenola. Oni se snažno bore protiv slobodnih radikala, koji oštećuju sve naše ćelije.

Jedan od najsnažnijih je epigalokatehin za koji istraživanja pokazuju da pomaže organizmu u borbi protiv tumorskih promena. Zeleni čaj se posebno preporučuje obolelima od reumatoidnog artritisa, kod kojih se posle šest meseci redovne konzumacije zapaža značajno ublažavanje tegoba i bola u zglobovima.

Važno je da se i ishrana koncipira tako da bude što više namirnica koje deluju antiinflamatorno - birajte orašaste plodove, maslinovo ulje, ribu sa dosta masti.

Ekstakt zelenog čaja je danas jedan od redovnih sastojaka skoro svakog suplementa za sagorevanje masnih naslaga. Zato obavezno i vi uvrstite ovaj napitak ako želite da se oslobodite viška kilograma. On ubrzava metabolizam za vrlo kratko vreme i pomaže da se smanji salo na stomaku. Treba biti uporan i piti redovno čaj triput dnevno barem tri meseca.

U zaštiti krvnih sudova, čini se da je zeleni čaj nezamenljiv, jer smanjuje nivo ukupnog holesterola, a naročito lošeg holesterola. Studije pokazuju da antioksidansi zelenog čaja sprečavaju i oksidaciju molekula lošeg holesterola, što umnogome smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti. Studije pokazuju da je kod osoba koje redovno piju zeleni čaj ima čak 30 odsto manje srčanih bolesnika.

Tekst: Lepa&Srećna