Jednom godišnje je potrebno uraditi analize krvi, kako bismo sačuvali dobro zdravllje. Povišen holesterol i trigliceridi ne daju nikave simptome pa se obično otkrivaju slučajno. Povišene vrednostu holesterola i trglicerida nikako ne treba zanemariti jer mogu biti okidač brojnih kardiovaskularnih oboljenja.

Kada je povećan nivo lošeg holesterola, dolazi do povećanja naslaga na arterijama i oštećenja krvnih sudova, tako da postoji opasnost da se oni zapuše. Obično su trigliceridi povišeni, kada je povišen i loš holesterol, ali to nije uvek slučaj. Ukoliko se ustanove povišene vrednosti holesterola i triglicerida neophodno je korigovati ishranu. Nutricionisti savetuju mediteranski način ishrane i prepručuju proizvode od celog zrna žita ili integralne proizvode. Takođe, neophodno je da u ishranu uvrstiti piletinu, ćuretinu, ribu, mlečne proizvode sa nižim sadržajem masti, belance, soju.

Zabranjena hrana

  • krompir u svim oblicima
  • margarin
  • beli hleb
  • peciva
  • grickalice
  • žumance
  • šećer, med, marmelada, džem, torte, kolači, puding, sladoled, čokolada

Fizička aktivnost je korisna za celokupno zdravlje, pa i za podizanje nivoa dobrog holesterola. Preporuka je da se uvede po 30 minuta umerenog vežbanja pet puta nedeljno ili intenzivno vežbanje u trajanju od 20 minuta, tri puta nedeljno.

Normalne vrednosti holesterola i triglicerida

Ukupni holesterol:

Normalne vrednosti ukupnog holesterola 3,1 – 5,5 mmol/l
Snižene vrednosti ukupnog holesterola &3,1 mmol/l
Povećane vrednosti ukupnog holesterola >5,5 mmol/l

LDL – loš holesterol:

Normalne vrednosti lošeg holesterola su 1,55-4,53 mmol/l.

HDL – dobar holesterol:

Normalne vrednosti dobrog holesterola su 1.03-1.55 mmol/l.

Trigliceridi:

Normalne vrednosti su 0,46-2,28 mmol/l.

Izvor: Lepa&Srećna