Od neprijatnog pritiska u donjem delu trbuha, preko teskobe u leđima pa sve do jakih stomačnih grčeva, brojne su tegobe od kojih pate žene tokom menstrualnog ciklusa.

Da biste izbegli ove neprijatnosti, ponekad je dovoljno da malo prilagodite ishranu, a sve brojnija istraživanja ukazuju na namirnice koje treba izbegavati kad imate menstruaciju.

Ustanovljeno je da žene često pribegavaju takozvanoj "utešnoj hrani" kao što su čokolada, bombone ili brza jela "za poneti". Potpuna greška, po mišljenju istraživača. Uz slatkiše, treba izbegavati i meso i kafu, a dobro je jesti jaja, povrće i ribu, pogotovo tunjevinu.

bol u stomaku 2.jpg
Shutterstock  

Suština je u savetu da se ne konzumiraju namirnice u kojima ima omega-6 masnih kiselina, jer one pojačavaju hemijske reakcije koje utiču na grčenje materice. Samim tim, podstiču i bol. Nasuprot tome, treba jesti hranu u kojoj ima omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju upalne procese i mogu da ublaže menstrualne tegobe.

Procenjuje se da više od polovine žena trpi bolove tokom menstruacije. Najvažnije je da žena poznaje svoje uobičajene tegobe i može da proceni da li su se bolovi pogoršali. Ako su jači nego obično, to može biti simptom endometrioze pa treba otići kod lekara na pregled. On je obavezan i ako primetite neuobičajenu količinu krvi ili procenite da vam krvarenje ometa uobičajeno svakodnevno funkcionisanje.

Tekst: Lepa&Srećna