Najpoznatije dejstvo gloga je ono koje ima na srce i ceo kardiovaskularni sistem - glog jača i reguliše rad srca, a korsiti se i kao prirodni lek za regulisanje krvnog pritiska jer smanjuje visoke i podiže niske vrednosti.

On je takođe delotvoran i u lečenju oštećenog i upaljenog srčanog mišica, a efikasno deluje i u slučaju zakrčenja krvnih sudova i kod angine pektoris.

Glogove bobice koriste se i za pravljenje kapi. Pravi se tinktura od gloga, a ona se osim za bolesti srca koristi i kao lek za smirenje u slučaju napetosti. Takođe, ima i antiupalna dejstva i pomaže u eliminisanju štetnih masnoća iz organizma, kao i viška kilograma.

Glog
Youtube / Printscreen / Foraging Gardener 

Glogove bobice, ili gloginje, sadrže vitamin C, provitamin A, vinsku i limunsku kiselinu, šećere i mnogo pektina, te su pogodne i za pravljenje džemova i marmelada.

Glog se preporučuje i ženama u menopauzi, jer ublažava simptome poput lupanja srca, nervoze i razdražljivosti, a ova biljka naročito je dobra i kada je reč o hipertenziji i povišenom holesterolu.

Tinktura od gloga korisna je u slučaju upalnih bolesti zglobova, kapi od gloga pomažu i kod upale creva, odnosno ulceroznog kolitisa, a glogov čaj pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

Glog
Youtube / Printscreen / Foraging Gardener 

Međutim, važno je voditi računa i o pojedinim neželjenim dejstvima, pa glog ne treba koristiti u kombinaciji s lekovima protiv srčanih oboljenja, već u tom slučaju treba obavezno konsultovati lekara ili farmaceuta.

Takođe, glog se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja. Trudnice ne bi smele da piju čaj od gloga, a svi ostali treba da ga konzumiraju najviše pet dana, a zatim da naprave pauzu od tri dana (osim ako ova biljka ne ulazi u sastav mešavina).

Izvor: Lepa&Srećna