Lekovite biljčice su jedna od najčešćih vrsta koje ljudi uzgajaju u svojim stanovima ili kućama. Pogotovo su zahvalne za sve koji žive u zgradama, pa male saksijice na terasi su divna dekoracija, ali i malena apoteka.

Lekovite biljke su odlične za proizvodnju kiseonika u vašoj oazi, ali su dobre i za namenu kojoj služe. Od čajeva, začina, pa sve do biljaka koje se sveže koriste, sigurni smo da su vam omiljene i da ih rado sadite.

Pre nego što posadite biljku ne bi bilo loše da se raspitate o tome kako se neguje, da li voli senovita mesta ili pak sunčana. Na primer, lavanda, žalfija i ruzmarin veoma vole sunce, dok nana i selen vole hladovinu. Majčina dušica, majoran/tamjan su pogodni ukoliko živite na višim spratovima gde je jak vetar, a one su niže biljke i takva klima im neće smetati.

Morate voditi računa i oko njihovog zalivanja, pa tako sukulenti ne vole mnogo vode, dok dragoljub obožava tečnost. Što se đubriva tiče, najbolje je koristiti organski rastvor od koprive.

Šta biste mogli da gajite na terasi?

Na terasama, u stanovima ili baštama možete saditi sledeće biljke koje su baš pogodne za ovakvu vrstu prostora: origano, neven, lavanda, debela koka, čuvarkuća, žalfija, ruzmarin, nana, dragoljib, bosiljak, čeri, ljute papričice, majčina dušica, pelin. Posadite ih već danas i upotpunite malu kućnu apoteku. 

Izvor: Lepa&Srećna