Vitamini i minerali su nam neophodni za dobro zdravlje, ali je primetno i da postaju pravi biznis u okviru farmaceutske industrije. Mnogi lekari, nutricionisti pa i laici koji se predstavljaju kao "poznavaoci" promovišu razne suplemente. Pritom neki preporučuju i megadoze pripisujući im magična "lekovita" dejstva, uprkos upozorenjima specijalista za ovu oblast. Zato su važne studije koje preispituju dejstvo suplemenata, a baš takva je ova koja se bavila vitaminom E i selenom...

vitamin e.jpg
Shutterstock  

Studiju je organizovao Američki institut za istraživanje raka, a prekinuta je tri godine pre nego što je planirano. Već tada rezultati pokazali da nema nikakve koristi od uzimanja ova dva suplementa kako je navedeno u polaznim izvorima literature. Dotad se smatralo da oni mogu da smanje rizik od karcinoma prostate. Naročito je to bio slučaj sa muškarcima kod kojih je otkriven manjak selena. Njima su lekari preporučivali da ga uzimaju u tabletama, a često su i svi ostali uzimali taj suplement, a da prethodno nisu ni proverili je li kod njih nizak nivo selena.

Studija je pokazala da dodatno pijenje selena ne pomaže u preventivi karcinoma prostate kod onih koji ga nemaju dovoljno. Zabrinjavajuće je što je - kod muškaraca koji ga imaju dosta - suplement selena može, mada u maloj meri, čak i da poveća rizik od karcinoma prostate.

karcinom prostate.jpg
Shutterstock  

Naučnici su došli do još jednog važnog zaključka - kod muškaraca koji su imali nizak nivo selena, suplementacija visokim dozama vitamina E je čak povećala rizik od karcinoma prostate, za čak 14 odsto.

Preporuka američkih naučnika je da muškarci ne uzimaju veće doze selena ni vitamina E, naročito ako su stariji od 55 godina.

Izvor: Lepa&Srećna