Stariji ljudi često pate od artritisa, a u ozbiljnijim slučajevima ova bolest utiče i na njihovu sposobnost kretanja. Bol i ukočenost zglobova su zajednički simptomi različitih tipova artritisa, a jedna biljka koju često koristimo kao začin može da pomogne.

Lovor ili lorber, kako ga neki zovu, ima više lekovitih svojstava, a jedno od njih je i da pomaže kod bolova. Ukoliko se primeni u vidu ulja, preko kože, može da ublaži upalu u regionu ugroženih zglobova.

Savetuje se laka masaža zglobova uljem od lovora ili tople obloge od lovorovog čaja. Dovoljno je da pet-šest listova potopite u ključalu vodu i ostavite da stoji oko sat vremena. Natopite komprese od gaze u ovaj čaj, ocedite i držite na bolnim mestima oko pola sata. Ponovite dva do tri puta dnevno.

Ulje od lovora pomaže i kod drugih bolova, na primer, glavobolje, bolova u mišićima, kao i kod bolnih i proširenih vena. Možete ga napraviti i sami, tako što ćete potopiti šaku lovorovog lišća u maslinovo ulje i ostaviti da stoji na mračnom mestu, zaštićeno od visokih temperatura. 

Ne zaboravite da i ishrana može uticati na tegobe od artritisa. Nutricionisti savetuju da se izbace namirnice kao što su paradajz, patlidžan, krompir i paprika, jer mogu pojačati upalu zglobova. Takođe, treba izbegavati i rafinisani šećer, so i alkohol. Najbolja je mediteranska ishrana, zasnovana na integralnim žitaricama, ribi, povrću, voću i nezasićenim masnim kiselinama.

Izvor: Lepa&Srećna