Jedna šolja svežih trešanja sadrži 95 kalorija, 1,6 grama proteina, 0,3 grama masti, 24 grama ugljenih hidrata i 3,2 grama vlakana, a ovo voće bogato je i kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminom C.

Trešnje su dobar izvor melatonina, hormona koji telo opušta i priprema za san, a ispitivanje objavljeno u European Journal of Clinical Nutrition, u kojem je učestvovalo 20 odraslih, otkrilo je da su oni koji su konzumirali sveži koncentrat soka od trešanja tokom jedne nedelje zabeležili porast nivoa melatonina i više su i kvalitetnije spavali.

Istraživanja su takođe pokazala i da trešnje, a posebno sokovi napravljeni od njih, snižavaju LDL holesterol koji je najviše odgovoran za veći rizik od srčanog udara.

Trešnje
Youtube / Printscreen / Veggie Feast 

Takođe, sok od trešanja dobar je i za čišćenje masne jetre, zbog toga što smanjuje trigliceride.

Trešnje pomažu i u regulisanju sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska i na taj način stabilizuju hipertenziju, a zbog svoje kiselosti ovo voće ima i nizak glikemijski indeks, te ne izaziva skokove insulina i na taj način sprečava dijabetes.

Trešnje su i odličan izvor ugljenih hidrata za one koji već imaju dijabetes tipa II.

Mnogima omiljeno voće ima i antiinflamatorna svojstva i može da olakša bol, a dobro je i za pacijente sa osteoporozom, jer pruža zaštitu od habanja ćelija. 

Trešnje ublažavaju i bolove koji se javljaju kao posledica artritisa i gihta.

Još jedan razlog zašto je dobro jesti trešnje jeste što popravljaju raspoloženje. Istraživanja su pokazala da trešnje, posebno slatke, smanjuju nivo kortizola - hormona stresa, i samim tim utiču na bolje raspoloženje.

Trešnje
Youtube / Printscreen / Veggie Feast 

I peteljke trešanja takođe imaju benefite po zdravlje - čaj od peteljki trešanja je odličan za bubrege i mokraćne kanale, a može pomoći i kod peska i kamena u bubregu.

Priprema je vrlo jednostavna, ali zahteva da se peteljke dobro osuše na suncu, a zatim se u litar vode prokuva šaka peteljki. Poklopljena tečnost treba da odstoji sat vremena i zatim se procedi. Pije se 3-4 puta dnevno. Čaj možete zasladiti medom.

Izvor: Lepa&Srećna