Iako mnogi ne vole ljutu hranu, pa tako ni čili papričice, one i te kako imaju pozitivna dejstva na organizam.

Stručnjaci sa Univerziteta u Vajomingu su, naime, pre nekoliko godina ustanovili da kapsaicin, sastojak koji čili papričicu čini ljutom, podstiče cirkulaciju i rad metabolizma i samim tim sagoreva i kalorije.

“U našem telu ćelije belog masnog tkiva upijaju kalorije i talože ih kao masti, a smeđe masne ćelije troše energiju njihovim sagorevanjem. Otkrili smo novi mehanizam kojim kapsaicin podstiče pretvaranje belih u smeđe adipocite - dakle sagoreva energiju koja bi se inače taložila kao masno tkivo. Kapsaicin je ključan u podsticanju metabolizma i potrošnji energije”, tvrdi autor studije Vivek Krišnan.

Ljuta paprika
Youtube/ Gary Pilarchik (The Rusted Garden) 

Takođe, kapsaicin dovodi i do generisanja toplote u telu, što nas tera da se znojimo i da na taj način izbacujemo toksine iz tela i višak masti.

Ipak, nutricionisti upozoravaju da sa unošenjem ovog sastojka treba biti oprezan.

Količina kapsaicina koju unesemo u organizam kroz ljutu hranu je veoma mala i za naše telo predstavlja samo olakšicu u gubljenju kilograma i topljenju masnih naslaga, a ne preporučuje se da povećavate količinu ljute hrane kako biste na taj način uneli više kapsaicina, jer ćete tako oštetiti vaš želudac.

Ljuta paprika
Youtube/ Gary Pilarchik (The Rusted Garden) 

Uz unos ljute hrane u organizam, neizbežna je pravilna, zdrava i dobro izbalansirana ishrana, kao i redovna fizička aktivnost.

Kapsaicin će ubrzati proces mršavljenja, ali samo ukoliko se pridržavate ostalih pravila ishrane i redovnih treninga.

Izvor: Lepa&Srećna