Iako mnogi ne vole ljutu hranu, pa tako ni čili papričice, one i te kako imaju pozitivna dejstva na organizam.
Stručnjaci sa Univerziteta u Vajomingu su, naime, pre nekoliko godina ustanovili da kapsaicin, sastojak koji čili papričicu čini ljutom, podstiče cirkulaciju i rad metabolizma i samim tim sagoreva i kalorije.
“U našem telu ćelije belog masnog tkiva upijaju kalorije i talože ih kao masti, a smeđe masne ćelije troše energiju njihovim sagorevanjem. Otkrili smo novi mehanizam kojim kapsaicin podstiče pretvaranje belih u smeđe adipocite - dakle sagoreva energiju koja bi se inače taložila kao masno tkivo. Kapsaicin je ključan u podsticanju metabolizma i potrošnji energije”, tvrdi autor studije Vivek Krišnan.
Takođe, kapsaicin dovodi i do generisanja toplote u telu, što nas tera da se znojimo i da na taj način izbacujemo toksine iz tela i višak masti.
Ipak, nutricionisti upozoravaju da sa unošenjem ovog sastojka treba biti oprezan.
Količina kapsaicina koju unesemo u organizam kroz ljutu hranu je veoma mala i za naše telo predstavlja samo olakšicu u gubljenju kilograma i topljenju masnih naslaga, a ne preporučuje se da povećavate količinu ljute hrane kako biste na taj način uneli više kapsaicina, jer ćete tako oštetiti vaš želudac.
Uz unos ljute hrane u organizam, neizbežna je pravilna, zdrava i dobro izbalansirana ishrana, kao i redovna fizička aktivnost.
Kapsaicin će ubrzati proces mršavljenja, ali samo ukoliko se pridržavate ostalih pravila ishrane i redovnih treninga.
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka