Predrasude koji se vezuju za ženu u periodu adolescencije, mladosti, zrelog životnog doba ili starosti, dovode se u vezu sa psihofizičkim stanjem kao obeležjem svakog od perioda njenog života.

U periodu adolescencije, kada se hormoni bude, mladim devojkama pripisuje se impulsivnost zbog tegoba koje imaju sa PMS-om, nervoza, osetljivost, razdražljivost. Sva lepota poletnosti, velike energije koju one nose i ambicija za novim iskustvima, pada u drugi plan. Preterana žudnja za hranom, nervoza i razdražljivost osnovni su simptomi kod većine žena. Zapravo 80 % žena koje imaju ciklus osećaju simptome PMS.

Blaga mučnina

Mnoge žene imaju problema s mučninom neposredno pre početka ciklusa, a vrlo je često pogrešno protumačena kao jutarnja mučnina. Razlog tome je to što isti hormoni koji uzrokuju jutarnju mučninu tokom trudnoće uzrokuju i mučninu te druge simptome PMS-a.
Period PMS-a može biti veoma stresan i neprijatan za žene, jer se pored nervoze, blagog oticanja, grčeva, pa i mučnine, mogu javiti glavobolja i migrena. Stručnjaci savetuju da se tokom tog perioda meseca smanji konzumacija crvenog mesa, kafe i alkohola, te da se poveća unos povrća koje je bogato magnezijumom.

Glavobolja ili migrena

Čak 20 posto žena pati od menstrualnih migrena, a ako patite od glavobolja ili migrena u vreme menstruacije, postoji velika šansa da iste simptome osećate i u vreme ovulacije. Masaža koja opušta mišiće stomaka može dosta da pomogne. Preporučuje se izbegavanje pića koja sadrže kofein, kao i izbegavanje pušenja i alkoholnih pića. Primećeno je da žene koje aktivno vežbaju imaju slabije menstrualne bolove. Kako bi sprečili pojavu grčeva preporučuje se upražnjavanje fizičke aktivnosti što je češće moguće.

Izvor: Lepa&Srećna