Pušenje ostavlja mnoge tragove na našem zdravlju, a na plućima posebno. Lekari savetuju svim pušačima da bez odlaganja ostave duvan, a potom i da koriste određene namirnice kako bi očistili organizam.

Beli luk

Nije lako pobrojati pozitivna dejstva koja beli luk ima na zdravlje. Ovo povrće je prirodan antibiotik i sadrži važno jedinjenje ajoen koje zaustavlja zlatnu streptokoku i opasnu bakteriju, pseudomonas aeruginosa koja uzrokuje upalu pluća, infekciju kostiju i sepsu. Nutricionisti tvrde da beli luk najbolje svoje dejstvo pruža u svežem ili izgnječenom obliku. U kuvanom obliku je bolji za zaštitu krvnih sudova. Njegov glavni sastojak je alicin koji jača imunitet. 

Lekari savetuju da svaki čovek treba da pojede 4 čena belog luka dnevno, osim osoba sa niskim pritiskom kojima se preporučuje manja količina. Ipak, važno je da se ne konzumira ceo čen jer to može da izazove jake bolove u želucu.

Kurkuma

Zbog brojnih pozitivnih dejstva zovu je “žuto zlato”. Smanjuje rizik od moždanog udara i sprečava zgrušavanje krvi, sprečava infekcije. Neke su studije dokazale da kurkuma čisti pluća od toksina nagomilanih dugogodišnjim konzumacijom duvana. Ako je pomešate sa crnim biberom deluje protivupalno.

Đumbir

Jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u organizmu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tela zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima.

Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima. Ipak, nemojte preterivati sa konzumacijom đumbira. Aktivna jedinjenja koja pružaju zdravstvene prednosti mogu takođe da iritiraju sluzokožu usta i grla.  Može izazvati iritaciju usta i grla kada se konzumira u velikim dozama.

Oprez: Iako se suplementi đumbira smatraju relativno bezbednim, visoke doze mogu izazvati neželjene simptome kao što su gastrointestinalni problemi, grčevi u stomaku, nadimanje, gasovi.. 

Izvor: Lepa&Srećna