Bezglutenska ishrana podrazumeva da se izbegavaju žitarice, a ključna je za umirivanje celijakije, od koje je Novak Đoković godinama patio. U poslednje vreme, ona je sve popularnija, čak i kod ljudi koji nemaju probleme sa glutenom. Jelena se hrani isto kao Novak, a i deci priprema zdrava jela. 

Celijakija je stanje u kojem gluten aktivira imuni sistem, a on oštećuje zidove tankog creva. Tokom dužeg perioda, ova oštećenja utiču na smanjenu apsorpciju hranljivih sastojaka iz namirnica. Celijakija se smatra autoimunim poremećajem.  Otkako je on otkriven kod Novaka srpski teniser koristi bezglutensku hranu.

Nije svaka osetljivost na gluten celijakija. Moguće je da neko ima tegobe slične ovom poremećaju - bol u stomaku, nadimanje, proliv, zatvor, osip ili glavobolju - a da, pritom, nema oštećenja u tkivu tankog creva.

Alergija na žito, kao i neke druge alergije na hranu, mogu biti rezultat pogrešnog reagovanja imunog sistema na gluten ili neki drugi protein koji se nalazi u žitu. Sistem reaguje kao da je telo napao virus ili neka bakterija, stvara antitela, a dolazi do problema pri varenju i disanju.

Za ovakve probleme, rešenje je bezglutenska ishrana. Ona se zasniva na konzumaciji voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova, jaja, mršavog mesa (ne i prerađevina), kao i mlečnih proizvoda od obranog mleka.

Koje žitarice, semenke i brašna nemaju gluten

U bezglutenskoj ishrani, možete da koristite: amarant, heljdu, kukuruz, laneno seme, kinou, pirinač, soju, tapioku. Bezglutensko brašno se može proizvesti od pirinča, soje, kukuruza, krompira i pasulja.

Nisu dovoljeni žito, ovas, raž, kao ni eventualno kontamirani ovas.

Šta jede Novak Đoković

Slavni srpski teniser veoma često jede kinou, koja ima više proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana i minerala nego mnoge druge žitarice. U njemu se nalazi svih osam esencijalnih amino kiselina. Čak su i Ujedinjene nacije prihvatile kinou kao superhranu, a ima i magnezijum, kao i gvožđe i fosfor.

novak djokovic
Profimedia 

Kako ne sadrži gluten, kinoa je veoma laka za varenje. Kinou možete mešati sa najrazličitijim sastojcima, jer je potpuno neutralnog ukusa. Za sve one koji vole pravu srpsku kuhinju a hteli bi da probaju nešto novo - evo saveta - u sastojke za tipičnu srpsku salatu - paradajz, luk i sir, dodajte i kuvanu kinou. Bićete oduševljeni!

Novak izbegava da se izjasni kao vegan - kaže da ne voli bilo kakve etikete, ali njegova ishrana je, pre svega, zasnovana na namirnicama biljnog porekla.

Koji sportisti su vegani

Mnogi sumnjaju kako bezglutenska i veganska ishrana ne daju dovoljno "goriva" za vrhunske sportske rezultate. Nasuprot ovoj tvrdnji, ishranu zasnovanu na biljnim namirnicama praktikuje i Tom Brejdi, legendarni igrač ragbija kojeg su nedavno pozvali iz sportske "penzije" da se vrati u tim i pomogne im. U 47. godini, Brejdi je u boljoj kondiciji nego mnogi mlađi igrači. On, takođe, izbegava hranu sa glutenom.

Njegov sportski kolega Kolin Kepernik je vegan od 2018. godine. On uzima pet do šest obroka dnevno, trudi se da obezbedi telu dovoljno proteina, ali izbegava kiselu hranu. U profesionalnoj ragbi ligi gde on igra, kruže glasine kako se više sportista hrani baš kao Novak Đoković, ali ne žele da o tome pričaju javno.

Izvor: Lepa&Srećna