Stalno soljenje hrane na stolu je povezano sa rizikom od smrti koja stiže dve godine ranije, pokazalo je istraživanje izvedeno na uzorku od pola miliona sredovečnih Britanaca.

Kod žena je efekat samo malo blaži - njima dodatna so u jelima može da "ukrade" oko godinu i po dana života. Ovo se ne odnosi na so koja se sipa u hranu tokom kuvanja, već samo na onu koju dodatno stavimo kad su jela već servirana.

"Ovo je prva studija ove vrste", kaže Lu Ki, profesor na Fakultetu za javno zdravlje i tropsku medicinu u Nju Orleansu. "Čak i umereno smanjenje količine natrijuma u ishrani, za koje je dovoljno da ne dodajete so u serviranu hranu, dovodi do značajnih efekata po zdravlje.

Naravno, ne može se isključiti ni činjenica da oni koji dodatno sole jela i inače vole slano, pa biraju takve namirnice i kad ne jedu kuvano. Primera radi, oko 70 odsto soli dolazi u našu ishranu putem prerađevina. 

So je, naravno, neophodna u ljudskoj ishrani. Za održavanje ravnoteže vode i minerala, kao i za funkciju mišića i nerava, potrebna je mala količina natrijuma, oko 500 mg dnevno.

Međutim, višak natrijuma povećava krvni pritisak, što vodi do srčanih oboljenja i moždanog udara. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevni unos soli bude manji od 5 grama (1 kafena kašičica).

Izvor: Lepa&Srećna