"Danas sam u kondiciji kao kad mi je bilo 20 godina", kazao je Nikola Tesla u jednom intervjuu u 78. godini, a sličan utisak je ostavio i na novinara - onako visok, vitak i uspravnog držanja. Hitar hod, tek blago proseda kosa, a naročito oštar pogled bistrih plavih očiju odavali su čoveka kojem protok vremena nije mogao ništa.

Do tog trenutka, Nikola Tesla je svetu podario pet hiljada izuma. Kad bi oni, nekom nesrećom, iznenada nestali, pola industrije bi stalo na čitavoj planeti. Na kraju osme decenije, i dalje je radio u tri laboratorije, a mnoge je zanimalo kako "puni baterije" sopstvenog tela.

"U mojoj ishrani nema tajni, to je pitanje zdravog razuma", objasnio je Tesla. "Ja gledam na ljudsko telo kao na mašinu i ponašam se prema njemu s poštovanjem kakvo i mašina zaslužuje. Dobro ga podmazujem i čistim i gledam da se ne nađe u opasnosti da ga napadne rđa."

Prema Teslinim rečima, ishrana je bila najvažniji element šeme njegovog života. "Ne možete da očekujete da mašina dobro funkcioniše, a da joj ne obezbeđujete dobro gorivo."

Kao naučnik, on je posmatrao dan kao primenu fizičkog zakona koji deli 24 sata na obdanicu i noć. "U prvom period živimo, a u drugom se odmaramo. To ukazuje da je poželjno imati dva obroka - jedan da nam da snagu za rad, tokom dana, a drugi da snabde materijal za obnovu tokom sna," govorio je Tesla.

Naučnik se interesovao za fizičku kulturu još od mladih dana, pa je i eksperimentisao sa različitim nutricionističkim teorijama. "U ranoj mladosti sam zaključio da je idealan način da se hrana apsorbuje u vidu fine, skoro tečne forme i to u odgovarajućim, malim količinama tokom celog radnog dana", pričao je Nikola.

"Smatrao sam da tako telo dobija ravnomeran dotok energije, a organi za varenje se ne opterećuju suviše. Tako sam živeo nekoliko godina i pripremao sam sebi jela od mleka, soka od govedine i raznih pirea. Kako sam radio u laboratoriji, mogao sam tako da jedem kad god bih poželeo. Zdravlje mi je bilo odlično, srce i organi za varenje se reagovali vrlo pozitivno."

Međutim, onda je zbog posla morao da promeni navike u ishrani. Trebalo mu je dosta vremena da se prilagodi na uobičajenu ishranu drugih ljudi, a probao je razne varijnte - šest obroka dnevno, kako je bio slučaj kod mnogih Evorpljana, tri dnevno, pa i jedan obrok za čitav dan. Nije odoleo ni eksperimentu zvanom "neprekidno hranjenje".

Konačno se odlučio za dva obroka dnevno, a izbacio je - ručak! "Od njega nema mnogo koristi. Napunimo stomak hranom od koje ne možemo da dobijemo energiju u naredna tri-četiri časa", objašnjavao je Tesla.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da doručkujemo dva sata pre početka radnog dana i da odmaramo dva sata posle tog doručka. Posle posla treba da se posveti nekoliko sati odmoru i vežbanju i da se večera između sedam i osam sati uveče.

"Nisam znao šta je život dok nisam eliminisao ručak", rekao je Tesla. "Danas, u 78. godini, uživam u hrani kao kad sam bio dečkić sa 16 godina. Ne patim od slabog varenja niti bilo kakve druge bolesti. Ne moram nikad da uzimam laksative ili druge lekove."

Srpski genije je smatrao da svaki obrok treba da sadrži proteine i masnoće - prve za izgradnju tkiva, a drugu za sagorevanje, tojest, energiju. Jutarnji obrok treba da sadrži više masti, a večernji više proteina.

Verovao je u, kako se izražavao, "čudo mleka", zbog velike količine proteina u njemu. Preporučivao je i jaja, naročito belelanca, kao i pirinač, pasulj, grašak i sočivo. Meso je jeo izuzetno retko, možda tek par puta godišnje.

Izvor: Lepa&Srećna