Sedite pred televizorom i setite se kako u kuhinji imate kesicu grisina... i odmah skačete, ne možete da dočekate da pojedete nešto slano?

Tradicinalna kineska medicina tvrdi da je ovo znak kako vam telo govori da mu je potrebno više natrijuma kako bi se vratilo u ravnotežu. Prema ovim načelima, kratki naleti potrebe da pojedete nešto kiselo, gorko, slatko, slano ili ljuto su potpuno normalni. To su poruke koje telo šalje u pogledu namirnica koje su mu potrebne da bi se vratilo u balans.

Recimo, ukoliko poželite slatku, energetsku pločicu, obično je to u danu posle slabo prospavane noći. Takođe, posle dugog pešačenja po vrućini, najviše nas privlači čaša hladne limunade.

"So pomaže rastvaranju minerala u telu, a po kineskoj medicini, direktno pomaže rad bubrega i bešike", objašnjava Dženifer San, koja praktikuje modernu kinesku medicinu.

Prema njenim rečima, potreba za slanom hranom je veća ako smo preterali sa slatkišima, ali može biti i posledica hormonalnih promena kao što je pad kortizola. Njega ćemo, dodatno, prepoznati i po osećanju umora, apatije, padu motivacije ili lošoj koncentraciji.

"Napad" potrebe za slanom hranom može se umiriti i drugim namirinicama, kao što su lešnici, šljive i kruške, a ako osećate i glad, idealno je da pojedete tvrdo kuvano jaje ili kratko blanširano povrće, kao što su šargarepe ili sladak krompir.

Izvor: Lepa&Srećna