Stručnjaci savetuju da rad metabolizma ubrzate pre svega fizičkom aktivnošću i povećanjem broja obroka na 5-6 malih obroka dnevno.

Oni posebno naglašavaju i savetuju da redovno primenjujete ovih sedam stvari:

1. Redovno doručkujte
2. Jedite češće
3. Vežbajte intenzivno
4. Vežbajte sa opterećenjem
5. Jedite više proteina
6. Unosite vitamine
7. Smanjite unos masti

Izbor hrane takođe može da vam pomogne da ubrzate metabolizam. Među namirnicama ima mnogo onih koje imaju upravo ovo dejstvo.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od najpoznatijih čajeva koji podstiču sagorevanje masnoća i koji ubrzava metabolizam jer sadrži antioksidant. Preporučuje se da pijete 2 do 3 šolje na dan za odlične rezultate.

2. Kafa

Kofein podiže energiju i stimuliše centralni nervni sistem, a osim toga i ubrzava metabolizam. Međutim, budite oprezni pri količini unete kafe.

Kafa za zdravlje jetre
Screenshot / Youtube / Yummy Indian Kitchen 

3. Ljuti začini

Ovi začini sadrže hemijske supstance koje su odlične za brži metabolizam. Ljute papričice npr, sadrže kapsaicin, koji poboljšava prokrvljenost i tako ubrzava metabolizam.

4. Grejpfrut

Grejpfrut takođe pomaže pri ubrzavanju metabolizma, jer sadrži vitamin C i vlakna, pa podstiče razlaganje masnoće. Međutim, grejpfrut takođe ubrzava rad srca i osobe sa povećanom srčanom frekvencijom u mirovanju treba oprezno da ga koriste.

5. Bademi

Sirovi bademi ubrzavaju rad metabolizma, a istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija badema mršavljenje ubrzava čak i do 62%.

bademi i imunitet
Youtube/Printscreen/ Calgary Avansino 

6. Cimet

Cimet takođe ubrzava metabolizam, a može da se ubaci u kafu, u kolače, u sokove, u raznorazna jela, ali nemojte preterivati ni u tome.

Takođe, savetuje se i da pijete mnogo vode. Prema istraživanjima, 0.5 l vode na dnevnom nivou ubrzava metabolizam za 30%.

Važno je i da imate i zdrav i redovan san i da smanjite nivo stresa.

Izvor: Lepa&Srećna