Ako mučite muku sa viškom kilograma, naročito ako imate uporne masne naslage kojih ne možete da se oslobodite, isprobajte trik osmišljen na osnovu novog istraživanja.

Ispitujući faktore sagorevanja kalorija kod muškaraca i žena, u dobi između 40 i 75 godina, naučnici su otkrili da se može menjati brzina metabolizma tokom noći. Varirali su osvetljenje ispitanicima, tako da jedna grupa ima slabo svetlo tokom dana a vrlo jako uveče, a obrnuto je bilo za drugu grupu. Broj kalorija i obroka, kao i sastav makronutrijenata je bio identičan za obe grupe.

Pokazalo se da jarko svetlo tokom dana dovodi do obaranja šećera u krvi pred večeru. Nasuprot tome, osobe koje su bile izložene jarkom svetlu uveče imale su sporiji metabolizam i sagorevale manje kalorija tokom sna.

Naučnici savetuju da, kad god je moguće, tokom dana provodite više vremena napolju i tako budete izloženi prirodnom dnevnom svetlu. Međutim, i kućno osvetljenje može da posluži da organizam "uvedete" u brži metabolizam. Potrebno je da lustere i lampe izaberete i postavite tako da preko dana uvek imate dovoljno svetlosti, a da uveče vlada diskretno osvetljenje. Imajte na umu da izbegavanje jarkog večernjeg svetla može da utiče na vaš metabolizam glukoze i da smanji rizik od gojaznosti.

Izvor: Lepa&Srećna