Od povišenog holesterola i visokog pritiska mogu nastati opasne naslage u arterijama koje toliko smanjuju priliv krvi da može doći do kritične ishemije, odnosno neishranjenosti.

Ovo stanje se otkriva na osnovubola koji traje i kad pacijent odmara, ali i izmenjene boje kože na stopalima. Reč je o ozbiljnoj posledici ateroskleroze, sužavanja krvnih sudova, a osim povišenog holesterola, uzrok može biti i pušenje, prevelika telesna težina i dijabetes.

Od suženja nastaju blokade u perifernim arterijama, pa do delova ekstremiteta ne stiže dovoljno krvi i dragocenih materija koje ona nosi.

Prvo se javlja utrnulost i hladnoća, a zatim promena boje kože - ona postane crvena, pa crna. Lekar može da potvrdi dijagnozu kritične ishemije služeći se stetoskopom, doplerom ili angiografijom, kao i poređenjem vrednosti normalno izmerenog pritiska i onog na nožnom zglobu.

Stanje kritične ishemije zahteva hitnu intervenciju kako bi se ponovo uspostavio krvotok u ugroženoj regiji.

Prioritet je da se očuva ud, pa se pribegava angioplastici, ugradnji stenta, laserskom lečenju. Nažalost, kod trećine pacijenata bude neophodna  amputacija.

Izvor: Lepa&Srećna