Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POVIŠEN HOLESTEROL I PRITISAK MOGU DA DOVEDU I DO AMPUTACIJE: Kritično stanje na stopalima i BOL koji je za alarm!

Autor Jasmina Glišić

Ako vas često bole stopala, ali imate i ove simptome - proverite holesterol i pritisak! Problemi sa dotokom krvi mogu da za posledicu imaju čak i amputaciju...

 stopalo Izvor: Instagram / vcusnpha

Od povišenog holesterola i visokog pritiska mogu nastati opasne naslage u arterijama koje toliko smanjuju priliv krvi da može doći do kritične ishemije, odnosno neishranjenosti.

Ovo stanje se otkriva na osnovubola koji traje i kad pacijent odmara, ali i izmenjene boje kože na stopalima. Reč je o ozbiljnoj posledici ateroskleroze, sužavanja krvnih sudova, a osim povišenog holesterola, uzrok može biti i pušenje, prevelika telesna težina i dijabetes.

Od suženja nastaju blokade u perifernim arterijama, pa do delova ekstremiteta ne stiže dovoljno krvi i dragocenih materija koje ona nosi.

Možda će vas zanimati

Prvo se javlja utrnulost i hladnoća, a zatim promena boje kože - ona postane crvena, pa crna. Lekar može da potvrdi dijagnozu kritične ishemije služeći se stetoskopom, doplerom ili angiografijom, kao i poređenjem vrednosti normalno izmerenog pritiska i onog na nožnom zglobu.

Stanje kritične ishemije zahteva hitnu intervenciju kako bi se ponovo uspostavio krvotok u ugroženoj regiji.

Prioritet je da se očuva ud, pa se pribegava angioplastici, ugradnji stenta, laserskom lečenju. Nažalost, kod trećine pacijenata bude neophodna  amputacija.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MT

Sve je to u vašem pisanju tačno , tačno je i da se treba kontrolisati, ići na preventivne preglede, ali gde i kako doći do lekara specijalista, kad nema termina. Nismo svi u mogućnosti ići kod privatnika

Najnovije