Kašalj, začepljenje sinusa i glavobolja su sastavni deo sezonskih prehlada, virusa i gripa.

Lekari međutim uglavnom upozoravaju da ne bi trebalo da posežemo za lekovima kad god osetimo bol.

Evo 5 prirodnih lekova koji se kriju u svačijem domu.

VIŠE: Mućkanje ulja u ustima: najjeftiniji prirodni lek koji izbeljuje zube i pomaže kod srčanih bolesti

Mažuran, protiv kašlja.

Čaj, limun i med važan su trio u borbi protiv prehlada. Međutim, ako vas boli grlo i muči neumoran kašalj pomoći će vam i ako u ustima progrgljate zagrejanu običnu vodu u koju ste dodali dve do tri kapi esencijalnog ulja mažurana, tvrdi slavni američki lekar Fred Peskatore.

Mentol, protiv začepljenih sinusa.

Ukoliko imate problema sa začepljenjem sinusa, a posebno tokom zimskih meseci, nabavite ovlaživače prostora. Ovi aparati dodaju vlagu u topao i suv zagrejani prostor, i tako spašavaju vaše disajne puteve. Začepljene sinusa, sa druge strane, provereno otvaraju gelovi na bazi mente, koje možete namazati na predeo grudi, ili staviti kapljicu tačno ispod nosa.

Lavanda, protiv glavobolje.

Osećate li početak glavobolje– udisanje lavandinog ulja opustiće napete mišiće u ramenima i smanjiti bolove. Novija istraživanja iz američkog časopisa Neurology pokazuju da će pojavu jakih migrena kod osoba koji od njih pate smanjiti svakodnevno uzimanje 48 grama biljke butterbar (lat. Petasites hybridus) iz porodice tratinčica. Svakako, pre uzimanja bilo kakvih novih suplemenata konsultujte se sa svojim lekarom.

Joga, protiv nesanice.

Jedna američka studija pokazala je da svakodnevno izvođenje joge smanjuje nesanicu kod osoba treće životne dobi. Ispitanici su izvodili različite vežbe iz joge u trajanju od šest meseci tokom kojih su zaspali 10 minuta ranije i spavali sat vremena duže svake noći od osoba istih godina koji se nisu bavili ovom aktivnošću.

Led, protiv upale mišića.

Fred Peskatore tvrdi da su u nekim slučajevima najjednostavniji recepti protiv bolova – najbolji. Da bi sprečili jaku bol u mišićima nakon vežbi u teretani, američki lekar predlaže ledene obloge na nadražene mišiće. U smanjivanju boli pomoći će i brza ledena kupka.

VIŠE: Prirodni lekovi protiv letnjih tegoba

Inače, protiv zimske depresije možete se boriti kurkumom. Indijci su sproveli veliko istraživanje koje je pokazalo da ovaj aromatičan azijski začin jarko žute boje podiže raspoloženje kod onih koji ga redovno konzumiraju, kao i to da ima vrlo slično delovanje kao neki medicinski antidepresivi.

Izvor: Zadovoljna.hr