Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVILNO PRANJE ZUBA TAJNA ZA POLA LJUDI U SRBIJI: ove 4 stvari morate imati, pasta je sporedna stvar

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za lep i blistav osmeh neophodni su zdravi zubi.

Samo svakodnevnom negom i uz redovan pregled mogu se sprečiti najčešća oboljenja – karijes i parodontopatija – pa zato treba više pažnje posvetiti preventivi i sprečavanju bolesti usta i zuba.

– U našem narodu vlada običaj da odemo stomatologu tek kada nas zaboli zub, a tada je uglavnom kasno, pa je potreban opsežniji rad zbog specifičnosti zuba i zubnih tkiva.

Sasvim je korektno ići dva puta godišnje na kontrolni stomatološki pregled.

Povezane vesti

Kada je naš stomatolog upućen u naše oralno zdravlje, kontrolni pregled ne traje duže od petnaestak minuta, a u većini slučajeva je besplatan.

Na taj način može se pratiti stanje plombi, povlačenje desni, zatim stanje protetskih radova u vidu keramičkih mostova i krunica, nivo oralne higijene kao i nekih drugih eventualnih promena u usnoj duplji.

Nažalost, oralna higijena i zdravlje zuba nisu nam u vrhu liste prioriteta sve dok nas nešto ne zaboli – kaže dr Ljubica Dimitrijević, lekar opšte stomatologije.

Kako pobediti strah od zubara

Mnogi se boje odlaska zubaru, pa nastoje da što duže odlože pregled, čak i po cenu da trpe bol.

Zubi su podjednako važni kao i svi ostali delovi tela.

– Pošto najviše radim sa osobama koje imaju fobiju od zubara, mogu reći da su razlozi za to mnogobrojni: zastrašivanje u detinjstvu zubarima, strah od zubara koji se prenosi generacijama, neinformisanost, anksioznost, prethodna bolna i izuzetno neprijatna iskustva, pogotovu u detinjstvu, zatim bojazan od velikog izdatka, naravno, i neodržavanje oralne higijene i stid zbog stanja u ustima.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije