Teleći rolat sa pečenicom
Sastojci (za 4 osobe):
- 1/2 vezice majorana
- veza povrća za supu
- 2 mlada luka
- čen belog luka
- 150 g pečenice
- 3 kašike seckanog peršuna
- po kašičica seckanog vlašca, bosiljka i mirođije
- so, biber
- 4 teleće šnicle (po 120 g)
- 3 kašike putera
- 250 g goveđe supe
- 100 ml belog vina
- 50 g neutralne pavlake
- narendana korica limuna
Priprema: Naseckajte listiće majorana i povrće za supu. Mladi luk naseckajte na kolutiće i stavite u činiju. Dodajte iseckanu pečenicu, pešun, vlašac, bosiljak, mirođiju i dve kašike majorana, pa smesu po potrebi pobiberite i posolite.
Šnicle istucite između dva sloja plastične folije. Po njima rasporedite fi l od pečenice, prebacite krajeve prema sredini, smotajte ih i učvrstite koncem. Rolnice propržite na puteru dok ne porumene, a uz njih kratko propržite i povrće za supu. Sve zajedno podlijte supom, dodajte preostali majoran i vino, pa ostavite da lagano vri oko 35 minuta.
Kad su rolnice gotove, izvadite ih, a sos s povrćem procedite, prokuvajte sa pavlakom i začinite s malo narendane limunove korice. Vratite rolnice u sos i poslužite.
Vreme pripreme: 80 minuta, 400 kcal
Teleći rolati s kuvanim jajima
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 jajeta
- 250 g mlevene teletine
- po kašičica naseckanog peršuna i timijana
- so, biber
- 4 teleće šnicle (po 180 g)
- 1 kg paradajza
- 2 šargarepe
- 2 luka
- 20 g putera
- kašičica paradajz-pirea
- 250 ml crvenog vina
- 200 ml goveđe supe
Priprema: Kuvajte jaja devet minuta, da budu tvrdo kuvana, prelijte ih hladnom vodom i oljuštite. Mleveno meso izmešajte s peršunom i timijanom, pa smesu posolite i pobiberite. Šnicle poređajte jednu do druge i po njima rasporedite smesu od mlevenog mesa, na svaku stavite po jaje, smotajte ih i učvrstite koncem. 2 Paradajz potopite u vrelu vodu, a zatim u hladnu, oljuštite i očistite od semenja i isecite na kockice. Luk i šargarepu takođe isecite na kockice. Rolate naglo propržite na vrućem puteru, uz njih prodinstajte i povrće, dodajte paradajz-pire i sve podlijte vinom i supom. Jelo pobiberite i posolite, pa dinstajte na umerenoj temperaturi oko 80 minuta. Pre posluživanja odstranite kuhinjski konac i poslužite rolnice sa sosom.
Vreme pripreme: 110 minuta, 420 kcal
Juneći rolat na italijanski način
Sastojci:
- 4 juneće šnicle (po 180 g)
- čen belog luka
- 150 g zelenih maslina bez koštica
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 g sira rikote
- 50 g narendanog parmezana
- so, biber
- 4 lista mesnate slanine
- 30 g putera
- 1 luk
- 1 šargarepa
- 1/4 celera
- kašičica paradajz-pirea
- 150 ml suvog crvenog vina
- 250 ml goveđe supe
Priprema: Oljušteni i naseckani beli luk izmiksujte u blenderu sa maslinama i maslinovim uljem, pa u tu smesu dodajte sir i parmezan. Fil posolite i pobiberite, pa njime premažite šnicle. Na svaku šniclu stavite list slanine, smotajte i učvrstite koncem.
Propržite naglo rolnice na vrelom puteru sa svih strana. Oljuštite luk, očistite šargarepu i celer i nasecite na kockice i zajedno sa paradajz-pireom kratko prodinstajte sa rolnicama. Sve zajedno podlijte vinom i supom, posolite, pobiberite i dinstajte u poklopljenoj šerpi sat i po, do dva sata.
Gotove rolnice izvadite, nesecite na tanko i poslužite posute biberom. Kao prilog možete spremiti krompir-pire i kuvani kelj.
Vreme pripreme: 165 minuta, 650 kcal
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka