Teleći rolat sa pečenicom 

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 1/2 vezice majorana 
  • veza povrća za supu 
  • 2 mlada luka 
  • čen belog luka 
  • 150 g pečenice 
  • 3 kašike seckanog peršuna 
  • po kašičica seckanog vlašca, bosiljka i mirođije 
  • so, biber 
  • 4 teleće šnicle (po 120 g) 
  • 3 kašike putera 
  • 250 g goveđe supe 
  • 100 ml belog vina 
  • 50 g neutralne pavlake 
  • narendana korica limuna 

Priprema: Naseckajte listiće majorana i povrće za supu. Mladi luk naseckajte na kolutiće i stavite u činiju. Dodajte iseckanu pečenicu, pešun, vlašac, bosiljak, mirođiju i dve kašike majorana, pa smesu po potrebi pobiberite i posolite. 

Šnicle istucite između dva sloja plastične folije. Po njima rasporedite fi l od pečenice, prebacite krajeve prema sredini, smotajte ih i učvrstite koncem. Rolnice propržite na puteru dok ne porumene, a uz njih kratko propržite i povrće za supu. Sve zajedno podlijte supom, dodajte preostali majoran i vino, pa ostavite da lagano vri oko 35 minuta. 

Kad su rolnice gotove, izvadite ih, a sos s povrćem procedite, prokuvajte sa pavlakom i začinite s malo narendane limunove korice. Vratite rolnice u sos i poslužite. 

Vreme pripreme: 80 minuta, 400 kcal

Teleći rolati s kuvanim jajima 

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 4 jajeta 
  • 250 g mlevene teletine 
  • po kašičica naseckanog peršuna i timijana 
  • so, biber 
  • 4 teleće šnicle (po 180 g) 
  • 1 kg paradajza 
  • 2 šargarepe 
  • 2 luka 
  • 20 g putera 
  • kašičica paradajz-pirea 
  • 250 ml crvenog vina 
  • 200 ml goveđe supe 

Priprema: Kuvajte jaja devet minuta, da budu tvrdo kuvana, prelijte ih hladnom vodom i oljuštite. Mleveno meso izmešajte s peršunom i timijanom, pa smesu posolite i pobiberite. Šnicle poređajte jednu do druge i po njima rasporedite smesu od mlevenog mesa, na svaku stavite po jaje, smotajte ih i učvrstite koncem. 2 Paradajz potopite u vrelu vodu, a zatim u hladnu, oljuštite i očistite od semenja i isecite na kockice. Luk i šargarepu takođe isecite na kockice. Rolate naglo propržite na vrućem puteru, uz njih prodinstajte i povrće, dodajte paradajz-pire i sve podlijte vinom i supom. Jelo pobiberite i posolite, pa dinstajte na umerenoj temperaturi oko 80 minuta. Pre posluživanja odstranite kuhinjski konac i poslužite rolnice sa sosom. 

Vreme pripreme: 110 minuta, 420 kcal 

Juneći rolat na italijanski način 

Sastojci:

  • 4 juneće šnicle (po 180 g) 
  • čen belog luka 
  • 150 g zelenih maslina bez koštica 
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 100 g sira rikote 
  • 50 g narendanog parmezana 
  • so, biber 
  • 4 lista mesnate slanine 
  • 30 g putera 
  • 1 luk 
  • 1 šargarepa 
  • 1/4 celera 
  • kašičica paradajz-pirea 
  • 150 ml suvog crvenog vina 
  • 250 ml goveđe supe 

Priprema: Oljušteni i naseckani beli luk izmiksujte u blenderu sa maslinama i maslinovim uljem, pa u tu smesu dodajte sir i parmezan. Fil posolite i pobiberite, pa njime premažite šnicle. Na svaku šniclu stavite list slanine, smotajte i učvrstite koncem. 

Propržite naglo rolnice na vrelom puteru sa svih strana. Oljuštite luk, očistite šargarepu i celer i nasecite na kockice i zajedno sa paradajz-pireom kratko prodinstajte sa rolnicama. Sve zajedno podlijte vinom i supom, posolite, pobiberite i dinstajte u poklopljenoj šerpi sat i po, do dva sata. 

Gotove rolnice izvadite, nesecite na tanko i poslužite posute biberom. Kao prilog možete spremiti krompir-pire i kuvani kelj. 

Vreme pripreme: 165 minuta, 650 kcal 

Recepte piše Marija Jakob