Ako posmatramo odnos količine vitamina A i C, kalcijuma i magnezijuma kod ove dve biljke, mladi luk slobodno možemo nazvati eliksirom zdravlja!
Crni luk je namirnica naširoko poznata po svojim lekovitim i preventivnim dejstvima na mnoge bolesti.
Sa svojim posebnim ukusom neizostavna je osnova kuvanih jela, poželjan prilog uz roštilj, a neretko se konzumira i posebno, kao poznati ubica virusa. Može se naći tokom cele godine i zaliha nikada ne manjka, ali u proleće ima najbolje efekte po ljudsko zdravlje.
Mladi luk je, u odnosu na "stari", bogatiji materijama važnim za ljudski organizam.
Luk | Mladi luk | |
Količina | 100 g | 1 g |
Kalorije | 40 | 32 |
Ukupne masnoće | 0.1 g | 0.2 g |
Zasićene masnoće | 0 g | 0 g |
Polinezasićene masnoće | 0 g | 0.1 g |
Mononezasićene masnoće | 0 g | 0 g |
Holesterol | 0 mg | 0 mg |
Natrijum | 4 mg | 16 mg |
Kalijum | 146 mg | 276 mg |
Ukupni ugljeni hidrati | 9 g | 7 g |
Dijetna vlakna | 1.7 g | 2.6 g |
Šećer | 4.2 g | 2.3 g |
Proteini | 1.1 g | 1.8 g |
Vitamin A | 2 IU | 997 IU |
Vitamin C | 7.4 mg | 18.8 mg |
Kalcijum | 23 mg | 72 mg |
Gvožđe | 0.2 mg | 1.5 mg |
Vitamin B-6 | 0.1 mg | 0.1 mg |
Vitamin B-12 | 0 µg | 0 µg |
Magnezijum | 10 mg | 20 mg |