Crni luk je namirnica naširoko poznata po svojim lekovitim i preventivnim dejstvima na mnoge bolesti.

Sa svojim posebnim ukusom neizostavna je osnova kuvanih jela, poželjan prilog uz roštilj, a neretko se konzumira i posebno, kao poznati ubica virusa. Može se naći tokom cele godine i zaliha nikada ne manjka, ali u proleće ima najbolje efekte po ljudsko zdravlje.

Mladi luk je, u odnosu na "stari", bogatiji materijama važnim za ljudski organizam.

Luk

Mladi luk

Količina

100 g

1 g

Kalorije

40

32

Ukupne masnoće

0.1 g

0.2 g

Zasićene masnoće

0 g

0 g

Polinezasićene masnoće

0 g

0.1 g

Mononezasićene masnoće

0 g

0 g

Holesterol

0 mg

0 mg

Natrijum

4 mg

16 mg

Kalijum

146 mg

276 mg

Ukupni ugljeni hidrati

9 g

7 g

Dijetna vlakna

1.7 g

2.6 g

Šećer

4.2 g

2.3 g

Proteini

1.1 g

1.8 g

Vitamin A

2 IU

997 IU

Vitamin C

7.4 mg

18.8 mg

Kalcijum

23 mg

72 mg

Gvožđe

0.2 mg

1.5 mg

Vitamin B-6

0.1 mg

0.1 mg

Vitamin B-12

0 µg

0 µg

Magnezijum

10 mg

20 mg