Crni luk je namirnica naširoko poznata po svojim lekovitim i preventivnim dejstvima na mnoge bolesti.
Sa svojim posebnim ukusom neizostavna je osnova kuvanih jela, poželjan prilog uz roštilj, a neretko se konzumira i posebno, kao poznati ubica virusa. Može se naći tokom cele godine i zaliha nikada ne manjka, ali u proleće ima najbolje efekte po ljudsko zdravlje.
Mladi luk je, u odnosu na "stari", bogatiji materijama važnim za ljudski organizam.
|
| Luk | Mladi luk |
| Količina | 100 g | 1 g |
| Kalorije | 40 | 32 |
| Ukupne masnoće | 0.1 g | 0.2 g |
| Zasićene masnoće | 0 g | 0 g |
| Polinezasićene masnoće | 0 g | 0.1 g |
| Mononezasićene masnoće | 0 g | 0 g |
| Holesterol | 0 mg | 0 mg |
| Natrijum | 4 mg | 16 mg |
| Kalijum | 146 mg | 276 mg |
| Ukupni ugljeni hidrati | 9 g | 7 g |
| Dijetna vlakna | 1.7 g | 2.6 g |
| Šećer | 4.2 g | 2.3 g |
| Proteini | 1.1 g | 1.8 g |
| Vitamin A | 2 IU | 997 IU |
| Vitamin C | 7.4 mg | 18.8 mg |
| Kalcijum | 23 mg | 72 mg |
| Gvožđe | 0.2 mg | 1.5 mg |
| Vitamin B-6 | 0.1 mg | 0.1 mg |
| Vitamin B-12 | 0 µg | 0 µg |
| Magnezijum | 10 mg | 20 mg |