Afta je bolna ranica, vrsta malog čira na sluzokoži usta. Nije u potpunosti jasno zašto nastaje, ali neka istraživanja ukazuju da bi ishrana mogla biti razlog, naročito ako se često konzumira gluten.

Za lečenje afti koriste se često steroidni gelovi, a u apoteci se mogu nabaviti i paste za ublažavanje bola koji ove ulceracije izazivaju. Međutim, naučnim studijama je utvrđeno da prirodni med može da bude efikasniji i od jednog i od drugog sredstva. Naime, ukoliko se nanosi na aftu nekoliko puta u toku dana, već za 24 sata oslobađa od bola.

Med u potpunosti leči afte već za tri dana, dok je za steroidni gel potrebno sedam dana, a sa pastom prolazi za osam dana. Ne samo da je med efikasniji od lekova u ovom slučaju, već nema nikakvih negativnih efekata - ni alergijskih reakcija niti može doći do rezistencije kao što je slučaj sa antibioticima. Usta slobodno dezinfikujte hidrogenom.

Pošto se pretpostavlja da med pomaže zahvaljujući supstancama skupljenim sa cvetova, pa možete da isprobate i ekstrakt kamilice ili ulje lavande u rastvoru glicerina, oni takođe ubrzavaju zarastanje. Ipak, ako vam se stalno pojavljuju afte u ustima, morate otići kod lekara da se proveri eventualni zdravstveni razlog.

Izvor: Lepa&Srećna