Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJČEŠĆE ŽRTVE SU DECA: Kako se zaštiti od krpelja i šta nikako ne smete da uradite u slučaju uboda?

Ima ih svuda, po parkovima i izletištima.

  Izvor: Youtube/Printscreen/ UniversityofManitoba

Lepo vreme pored svih svojih prednosti donosi i najzedu komaraca i krpelja. Komarci se izgleda još uvek nisu razbudili ali zato krpelja nikada više nije bilo. Ima ih najviše u travnatim delovima grada, počevši od Ade Ciganlije, Košutnjaka, pa sve do Topčiderske šume. Napadaju i stare i mlade, a najčešće decu koja najviše vremena provode napolju.

Zaraženi krpelji mogu da prenesu bolesti koje mogu da imaju ozbiljne posledice, kao što su lajmaska bolest, Humana granulocitna anaplazmoza i virusni krpeljski encefalitis.

Možda će vas zanimati

Stručnjaci upozoravaju da nezaraženi krpleji nisu opasni po zdravlje čoveka osim ako se nestručno uklanjaju. Zato se nikako ne preporučuje samostalno uklanjanje.

Da li je lajmska bolest izlečiva?

Biolog Ivan Aleksić je nedavno na televiziji K1 objasnio da je lajmska bolest izlečiva kod svakog pacijenta, ali je opasna samo jedna stvar. Ukoliko se ujed nalazi na mestu koje ne vidimo i ukoliko ne znamo da nas je krpelj ujeo infekcija prelazi u drugi stadijum pa možemo pored osipa imati i simptome gripa. Treći stadijum, koji može nastupiti tokom nekoliko godina, prerasta u hroničnu bolest, a onda napada srčani mišić, zlobove i u tom slučaju bolest je neizlečiva i opasna.

"Tada je stanje neizlečivo, imamo i slučajeve koji su se završili smrću. Zato treba obratiti pažnju", rekao je biolog Aleksić.

Kako se zaštiti od ujeda krpelja?

  1. Nositi garderobu dugih rukava i svetlih boja jer je na njoj lakše uočiti krpelja
  2. Izbegavati sedenje na travi
  3. Nositi zatvorenu obuću
  4. Pri povratku iz šetnje pregledati detaljno kompletno telo

Pročitajte i ovo

 Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije