Sedeći način života, malo vežbanja, nepravilno držanje tela, kao i malo kretanja su glavni krivci za nastanak bolova u leđima. Ono što većina nas ne zna jeste da je kičma 50% opterećenija dok sedimo nego dok stojimo.

Povremeni bolovi u leđima, oni koji idu duž noge, u vratu, glavobolje, vrtoglavice i trnjenje ruku, jasno upućuju na problem sa kičmom. Najčešći problem je iritacija nervnih korenova, koja daje bolne senzacije i ograničene pokrete. Bol u donjem delu leđa ili išijas se obično sreću kao snažna, oštra bol koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju. Da biste izbegli rizik od neprijatnosti i dobili brzo olakšanje, isprobajte ove jednostavne “lekove” protiv bolova u leđima.

Potopite se u kadu

Opuštanje u toploj kupki 20 minuta dnevno pruža 33 odsto brže olakšanje od bilo kog drugog “leka”, uključujući lekove protiv bolova, izveštavaju norveški istraživači. Čak i kada vas ne boli mnogo samo zagrevanje četiri puta nedeljno može smanjiti rizik od budućih pojačanja bola za čak 45 procenata. To je zato što toplota pojačava dotok krvi u bolne mišiće, što ih opušta, podstiče zarastanje i ispire upalu koja izaziva bol.

Istegnite se 2 minuta

Pauzirajte dva minuta svakih sat vremena da nežno savijete leđa dok duboko dišete i možete da smanjite rizik od bolova u leđima za čak 67 procenata, plus da se izlečite duplo brže ako ste trenutno ukočeni. Objašnjava dr Kristin Vibking i dodaje da istezanje i duboko disanje smanjuju proizvodnju hormona stresa koji zatežu mišiće i iritiraju bolne nerve.

Podržite kičmu

Dobro držanje sprečava opterećenje delikatnih pršljenova vaše kičme, smanjujući rizik od hroničnog bola u leđima za 70 procenata. Pravilno sedenje posebno je važno jer većina nas svakodnevno provodi sate u stolicama. Podržite kičmu tako što ćete umotani peškir ugurati između donjeg dela leđa i naslona sedišta.

Pogledajte još i koje vežbe se preporučuju za smanjenje napetosti u telu.

Izvor: Lepa&Srećna