Čim se pročuje da Japanke ili Korejke nešto specijalno rade pri nezi kože, sve žene žele da saznaju više! Tako je i sa izrazom "slaging" (engleski slugging) koji je nastao od reči "slug" (puž). On se koristi za postupak obilnog nanošenja vazelina na lice, posle svih drugih preparata za negu - tonika, seruma i krema.

Vazelin služi i da hidrira kožu, ali još više da "zaključa" ispod sebe druge slojeve nege kako bi bolje delovali. Svojom gustom, klizavom teksturom podseća na trag puža, pa otud i ime. Popularnost je stekao najviše zahvaljujući TikToku, ali i profesionalni kozmetičari savetuju njegovu upotrebu. Naročito je koristan tokom zimskih meseci, kad je koža posebno isušena.

Veoma je važno da se ujutru uklone tragovi vazelina, a malo pene za čišćenje i obilno umivanje će biti dovoljni za to. Zatim namažite uobičajene serume i kreme. Najčešće ga preporučuju osobama sa suvom ili normalnom kožom. Nije komedogen, što znači da vam neće zapušiti pore, ali može da "zaključa" prirodnu masnoću kože pa se ne savetuje ako ste skloni aknama.

Međutim, nije dobro ni da se maže na suvu kožu ukoliko prethodno niste odradili hidrataciju. Naime, on će samo "zaključati" taj suvi ten. Slično deluju i druge okluzivne kreme, obično sačinjene od vazelina i nekih dodataka.

Vazelin za lice - slugging tik tok/futurewise

Takođe, dermatolozi upozoravaju da nije dobro da mažete vazelin preko agresivnih aktivnih sastojaka preparata za negu, poput vitamina C, retioida ili voćnih kiselina. Moguće je da izazovete njihovo prejako dejstvo što će dovesti do iritacije.

Izvor: Lepa&Srećna