Uprkos tome što su mnogi bili sumnjičavi u vezi sa upotrebom maske, ona se pokazala kao moćna preventiva jer mnogi lekari tvrde da je baš ona sprečila širenje gripa u sezoni 2020/2021. kada smo svi strepeli od sudara dve epidemije. Takođe, bez ikakve sumnje je potvrđena i njena uloga u borbi protiv korone.

Uz napore medicinskih radnika da što brže sprovedu vakcinaciju protiv korona virusa, sve je veća bojazan da će britanski soj korone ugroziti borbu jer istraživanja pokazuju da se on daleko brže širi. Dok se još čekaju rezultati kliničkih ispitivanja o jačini ovog mutiranog virusa, lekari upozoravaju da se i dalje treba maksimalno štititi. Da podsetimo, vest da je ovaj soj stigao u Srbiju potvrdio je predsednik Aleksandar Vučić 24. januara 2021. godine 

Govoreći za Jutarnji program TV Prve 26. januara, Andrej Trampuž, slovenački infektolog koji radi u Berlinu, izneo je tvrdnju da bi protiv ovog soja bilo bolje koristiti maske FFP2. 

Inače, u oblasti zaštite disajnih organa ima četrdesetak tipova maski, a oznake kao što su FFP1, FFP2 i FFP3 označavaju stepen filtriranja.

Za zaštitu od virusa maska treba da ima barem klasu FFP2 ili FFP3 koja ima efikasnost filtriranja 92% i 98%.

Medicinske ili hirurške maske obavljaju drugačiju funkciju i štite okolinu, pre svega da se ne širi infekcija od pacijenta. Međutim, one štite od prodora prskanja telesnih tečnosti, a upravo one su glavni nosilac virusa! 

Standard i ovde identifikuje tri vrste maski, tip I, tip II i tip IIR, koje se razlikuju u pogledu efikasnosti bakterijske filtracije - 95%, 98% i 98% zaštite od prodora prskanja telesnih tečnosti.

Izvor: Lepa&Srećna