Koliko sati spavate dnevno? Možda mislite da je i sasvim kratak odmor od par sati dovoljan i da onda možete da krenete u novi radni dan? To može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje, piše Lovesensa.

Prema podacima na koje je nedavno upozorila Nacionalna fondacija za spavanje u Americi, novija istraživanja pokazuju da je svim odraslima - od 18 do 64 godine - potrebno 7 do 9 sati sna! Tinejdžerima treba 8-10, školskoj deci od 9 do 11 sati, a predškolcima od 10 do 13 sati.

Evo šta se sve dešava u telu ako ne spavamo dovoljno:

1. Pad imunog sistema

Postoji čvrsta veza između spavanja i imunog sistema.  Ukoliko ne spavate dovoljno sprečavate imuni sistem da se brani od bolesti i tako rizikujete da se razbolite i smanjite produktivnost svog tela i mozga.

2. Ne možete da razmišljate logično

Eksperimentalna istraživanja mozga dokazala su da nedostatak sna utiče na vaš mozak i njegovu sposobnost da donosi ispravne odluke i rešava probleme. Takođe, vaše reakcije su usporene i potrebno vam je više vremena da rešite životne prepreke.

3. Problem sa viškom kilograma

Ukoliko imate problem sa kilažom obavezno morate da pazite koliko spavate. Preko 21 000 odraslih osoba potvrdilo je vezu između spavanja i težine. Dokazano je da osobe koje spavaju manje od 5 sati dnevno rizikuju da naglo dobiju višak kilograma, a povećava se i opasnost od srčanog udara.

OVO JE NAJOPASNIJA BOLEST KOJU DONOSI NEDOSTATK SNA! PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...

PageBreak

4. Problem sa suvom kožom i brzo starenje

Istraživanja dokazuju da ljudi između 30 i 50 godina koji pate od nesanice uglavnom su nezadovoljni svojim izgledom i kožom. Ako ne poštujete pravilo spavanja od 7 do 9 sati sna rizukujete da brže ostarite, dobijete bore, staračke pege i  da vam se koža opusti.

5. Rizik od srčanog i moždanog udara

Ukoliko ne spavate dovoljno vaše srce neće pravilno funkcionisati, a godinama njegov rad će toliko biti oslabljen da je skoro sigurno da ćete imati neki od težih srčanih oboljenja. Nedavno istraživanje koje je objavljeno u Evropskom magazinu za srce ističe da oni koji ne spavaju dovoljno rizikuju da dobiju srčani ili moždani udar što može imati smrtonosan ishod.

6. Nedostak sna uzrok je pojave kancera

Američka akademija za medicinu spavanja dokazala je da oni koji ne spavaju 7 do 9 sati dnevno imaju veći rizik od malignih oboljenja. To se naročito odnosi na žene, pogotovu na pojavu raka dojke i grlića materice.

Najbolja stvar koju možemo da uradimo za svoje telo jeste da mu priuštimo dovoljno sna kako bi telo i um bili zdravi i  super produktivni. Vi sami gradite svoj put do zdravlja i na najbolji način možete da date svom organizmu ono što je potrebno. Ne zaboravite na to večeras kad krenete na spavanje!

Izvor: Lovesensa