Zbog izolacije na koju smo prinuđeni usled vladajuće pandemije, vreme koje posvećujemo sebi - odnosno nega tela, fizičke vežbe, kao i vežbe za um (meditacija), proizvode drugačiji osećaj u nama. 

Kada svakodnevno najviše vremena provodimo kod kuće, a neki i rade od kuće - prostor u kom bi trebalo da se opustimo i meditiramo postaje "tesan". Zbog toga je tuš možda idealno mesto za postizanje osećaja potpuno opuštenosti.

Kada udružite moć tople vode i određenih mirisnih nota sva čula postaju izoštrenija, pa smo osetljiviji i na dodir i zvuke. Reč je o grupi elemenata koji svako iskustvo "oživljavaju" putem čula, a na osnovu toga postajemo svesniji svakog trenutka.

Od pet čula koja posedujemo, čulo mirisa je ono koje zaista može da poboljša meditacijsku praksu, objašnjava Hajdi Hana, student doktorskih studija, izvršna direktorka Američkog Instituta za Stres, za "Shape".  Miris direktno putuje u deo mozga zadužen za strahove, nagrađivanje, emotivne uspomene. Tako da, kada dodate omiljeni miris toplom tušu, gde vodena para i ušuškanost prostora doprinose ambijentu i osećaju intimnosti, to pomaže vašem mozgu da "uđe u stanje meditacije". Doktorka Hana ovaj proces naziva i "čulnim dolaženjem sebi". Njena preporuka su prirodni mirisi - zemljane i citrusne arome.

Meditacija nije komplikovana - potrebno je da budete prisutni u trenutku u kom se nalazite dok radite to što radite. To možete da vežbate tako što ćete ići u šetnju bez slušalica, prati zube bez provere telefona i sl. Pronalaženje vremena za meditaciju i usporavanje je od suštinskog značaja da se izbegne izgaranje i da svakog dana ispoljite najbolji deo sebe, u svemu što radite.

Kako da odaberete pravi miris? 

Ako ste neodlučni oko toga koji miris da izaberete, odlučite se na osnovu toga šta koji miris pobuđuje. Cvetni miris koji kombinuje note ruže, lotosa i sandalovine podstiče samopouzdanje i pozitivnost; Citrusna mešavina limuna, grejpa i bergamota će vam pomoći da podignete nivo energije; Dok će koren, zemljana aroma kadulje, kurkume i kokosa doprineti osećaju smirenosti.

Tekst: J. Ć.

Izvor: Lepa & Srećna