Presađivanje materice do sada je u svetu obavljeno više od 50 puta, i to ženama koje su rođene bez nje ili im je odstranjena iz zdravstvenih razloga, a u 90 odsto slučajeva rezultiralo je rođenjem deteta.

Kandidatkinje za transplantaciju materice jesu žene koje su rođene bez nje (jedan slučaj na 4.000 žena ), kao i one kojima je odstranjena ‒ zbog zloćudnih ili dobroćudnih tumora, krvarenja posle porođaja, zračenja ili nekog poremećaja u razvoju tog organa ‒ navodi dr Milan Milenković, specijalista ginekologije i akušerstva. Pretpostavlja se da u Evropi ima oko 200.000 žena koje su potencijalne kandidatkinje za transplantaciju materice.

Jedno od najčešćih pitanja jeste kakav je postupak kroz koji prolazi pacijentkinja od trenutka kada se pronađe donorka?

"Prvo se razgovara s pacijentkinjom i njenim partnerom, zatim se obavi klinički pregled, koji uključuje ginekološki i ultrazvučni pregled. Par zatim razgovara sa psihologom, kao i sa anesteziologom i transplantacionim hirurgom. Vrlo je važno da žena i njen partner budu dobro informisani", ističe naš sagovornik.

"Paralelno se rade i analizę krvi i testovi podudarnosti s donorkom, kao i vantelesna oplodnja, budući da spontana trudnoća nije moguća jer se jajovodi ne presađuju.

Pre zahvata obavi se veštačka oplodnja i zamrznu embrioni, da bismo znali da taj deo funkcioniše odnosno da se isključi muški faktor i eventualna nemogućnost fertilizacije", kaže dr Milan Milenković, specijalista ginekologije i akušerstva i supspecijalista reproduktivne medicine koji je bio član hirurškog tima koji je prvi put u svetu uspešno presadio matericu, da bi potom ta žena rodila dete.

Našoj javnosti postao je poznat posle transplantacije materice koju je jedna žena donirala svojoj sestri bliznakinji, a ona je kasnije na svet donela zdravog dečaka.

Izvor: Lepa&Srećna / Žaklina Milenković