Kako pišu britanski mediji, u bolnici u Belgiji usled posledica korona virusa preminula je 12-godišnja devojčica, što je među najmlađim žrtvama pandemije u svetu, a najmlađa žrtva u Evropi.

U Belgiji je na dan 31. marta 2020. godine bilo ukupno 12775 otkrivenih slučajeva pozitivnih na COVID-19, a u bolnicama je njih 4920. Od toga je 485 pacijenata primljeno u poslednjih 24 sata.

Od hospitalizovanih je njih 1021 smešteno u jedinicama intenzivne nege. 

Od 20. marta, broj novih slučajeva prelazi 300 svakog dana, a 21. marta ih je otkriveno čak 586.

Podsetimo, nedavno je u Francuskoj devojčica (16) bez ikakvih pridruženih bolesti preminula je usled korona virusa i postala najmlađa žrtva pandemije u Francuskoj.

- Moramo da prestanemo da govorimo da je virus opasan samo za starije - rekla je tada za francuske medije njena sestra, Manon, dodajući da niko nije nedodirljiv.

- Moja sestra Džuli je imala samo blag kašalj koji se pojavio prošle nedelje. Pogoršao se u toku vikenda kada je prešao u produktivni kašalj i otišla je u ponedeljak kod lekara opšte prakse. On joj je dijagnostikovao respiratorne probleme. Pre ovoga nije imala nikakve zdravstvene smetnje - kaže neutešna sestra, dodajući da su devojčici otkazala pluća i da su lekari dali sve od sebe da je spasu, ali pomoći nije bilo.

Pored toga, u nedelju je u Portugalu preminuo dečak od 14 godina, takođe usled korona virusa. On je imao i pridružene, hronične bolesti.

Prilagođeno sa: Blic