Joga za lice trenutno je jedan od najpopularnijih tretmana za podmlađivanje kože koje možete izvesti kod kuće, piše Lepa & Srećna.

Ova joga zasniva se na činjenici da lice pomera veliki broj mišića i da njihovim jačanjem vršimo antiejdž terapiju. Cirkulacija podstiče osvežavanje kože, a zatezanje mišića "pegla" bore.

Vežba za bore na vratu koštaće vas "nula dinara" i izgubićete vrlo malo vremena.

Tačnije, kako žene koje su zaljubile u "fejs jogu" tvrde, nećete to vreme "izgubiti" već ćete ga investirati na najpametniji mogući način.

Najjednostavniju vežbu za tretman bora na vratu treba da radite ujutru čim se probudite.

Međutim, kako ljubitelji ove kozmetičke joge objašnjavaju, prednost popularne metode je u tome što je možete raditi bilo kad i bilo gde.

Tako i ovu vežbu možete raditi kad god ugrabite trenutak samoće - na pauzi na poslu, dok gledate televiziju, pa čak i dok čekate autobus, ako nema gužve oko vas i ljudi koji će vas malo "čudno" gledati.

Vežba može da se izvodi dok ujutru sedite u krevetu, ali i stojeći ako je radite negde u toku dana, naročito kad uvežbate pokret.

Za početak, malo otkopčajte pidžamu ili spavaćicu tako da vrhove prstiju možete da oslonite na ključne kosti.

Sada polako okrećite glavu na levo, ka levom ramenu, podižući je pritom i blago ka tavanici.

Pokret zaustavite kad vam je glava otprilike pod uglom od 45 stepeni. Ovaj ugao treba da ima glava u odnosu na rame, ali i glava u odnosu na tavanicu.

Prstima koje se desne ključne kosti pomerate gore ka bradi osetićete kako vam se čitav mišić vrata na toj strani zateže.

Pogled usmerite ka tavanici, a za njim će - prirodno - i glava i vrat biti zategnuti na tu stranu. Sada dodatno zategnite mišić tako što ćete i usne maksimalno napućiti u pravcu tavanice. Posebno se trudite da napućite donju usnu i da podignete bradu što više ka tavanici. 

Zadržite ovaj položaj 2-3 sekunde pa spustite glavu.

Polako ponovite ovaj pokret na suprotnu stranu.

Posebno je korisno ako pre i posle vežbe namažete vrat hidrantnom kremom. Ovlaš masirajte vrat pokretima naviše, a još nežnije spuštajte vrhove prstiju niz mišić koji ste osetili da se zateže ovom vežbom.

Vežbu je dovoljno raditi čak i samo 5-6 puta ujutru (broj ponavljanja u jednu stranu), ali ne treba da preskačete jutra. Ljubiteljke fejs joge koje oduševljeno objavljuju svoje fotografije tvrde da su prve rezultate primetile već za nedelju dana.

Tekst: L. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna