Sve što radimo svakog dana utiče na naša leđa - usisavanje, rad za stolom, vožnja, pa čak i spavanje, piše Lepa & Srećna.

Morate voditi računa o kičmi i njenom najboljem položaju tokom celog dana i čitave noći. Kad leđa počnu da bole, pre svake terapije, proverite da li imate zdrave navike!

1. Izaberite uvek dobru stolicu.

Najvažnije je to, naravno, za stolicu na poslu - morate imati dobar oslonac za kičmu, a idealna stolica treba da ima i naslone za ruke.

Biće vam lakše i ako stolica ima podesiv naslon, kao i točkiće.

Podesite sve što možete tako da tokom rada ne morate mnogo da izvijate leđa kad pravite najčešće pokrete.

2. Dok vozite, uvek mislite i na svoja leđa.

Ne naginjite se napred, već se oslonite na sedište.

Ako je potrebno, zamotajte peškir ili malo ćebe u rolnu pa postavite iza leđa da bi kičma bila oslonjena. Setite se da, s vremena na vreme, promenite položaj i težišni oslonac.

U toku dužih vožnji, pravite pauze i istežite se. Ako osećate da vam smetaju vibracije tokom vožnje, nabavite jastuče od pene koje će ih delom apsorbovati i ublažiti neprijatnost. 

3. Spavajte u što ravnijem položaju.

Važno je da izaberete dušek dovoljno čvrst kao podloga za kičmu, kao i jastuk koji vam drži glavu u nivou kičme - ne treba da bude podignut u odnosu na nju. Najbolje je ako možete da spavate na strani, savijenih kolena koje treba da blago privučete prema grudima. 

Izvor: Lepa & Srećna