Gospojinski post se smatra jednim od najtežih, jer se najveći broj dana može jesti samo hrana na vodi.

Međutim, doba u kojem se praktikuje olakšava post mnogima, zahvaljujući činjenici da je puna sezona svežeg voća i povrća. O najvećim greškama i preporukama za obroke tokom ovog posta govorila je nutricionistkinja Branka Mirković.

"Preterivanje sa ugljenim hidratima može da bude greška", upozorila je Branka gostujući na TV Prva. "Premda se ne može ništa strašno dogoditi za samo dve nedelje koliko post traje, ipak bih savetovala da se pažljivo kombinuju namirnice."

Za doručak, nutricionistkinja preporučuje bananu sa malo oraha, a tokom dana treba jesti više malih obroka. "Post to dozvoljava, a za organizam je ovakva ishrana daleko lakša", objašnjava Branka. 

banana.jpg
Shutterstock  

Treba uključiti kuvane žitarice, naročito pšenicu i kukuruz, a od orašastih plodova se mogu napraviti izvrsni premazi. Umesto odlaska u pekaru, Branka predlaže da se pronađe dobra prodavnica zdrave hrane. "U takvim radnjama ćete naći, recimo, puter od lešnika ili oraha, a to su odlični izvori masnoće za ovaj post. 

Namažite takav puter u tanjem sloju na kriške jabuke i dobićete izvanrednu užinu", predlaže. Ona ne savetuje upotrebu presnog voća i povrća osobama sa osetljivim organima za varenje. Jednake hranljive sastojke sačuvaćete i ako se plodovi na kratko probare na tihoj vatri, a biće lakše svarljivi.

salata-min.jpg
Shutterstock  

Svaku salatu možete da "pojačate" tako što ćete odozgo posuti barenim pasuljem ili kukuruzom, a najbolje da dodate i jedno i drugo. Ovakvu ishranu mogu da primene i nešto starija deca, dok se maloj deci, trudnicama, dojiljama i bolesnim ljudima post ne savetuje. 

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

"KOJI JE CILJ POSTA, AKO NIJE DIJETA?" Teolog i nutricionista otkrili: Pored sređivanja spolja, zaboravljamo da brinemo O OVOME Kurir TV