Prema pravilima pravoslavnog kalendara, sreda i petak su posni dani tokom čitave godine. Ovi dani se poste "na vodi" (dakle i bez upotrebe ulja) tokom cele godine, osim u periodima tzv. Trapavih nedelja.Kada u ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ime u kalendaru odštampano masnijom bojom, dozvoljena je upotreba ulja i vina. Ovi dani se mogu postiti na ulju i u slučaju telesne slabosti.

Iza nas je već Božićni post, koji je trajao od 28. novembra 2022. do 6. januara 2023. godine, kao i post na zimski Krstovdan (18. januara), a u nastavku pročitajte koji postovi predstoje pravoslavnim vernicima do kraja 2023. godine.

- Beli mrs (od 20. februara do 26. februara) - Ovo je post u kome je razrešeno sve sem mesa.

- Vaskršnji post (od 27. februara do 15. aprila) - U vreme ovog posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika (22. mart), dok se riba može koristiti samo na Blagovesti (7. april) i Cveti (9. april). Svim ostalim danima posti se "na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom. Po slabosti se u nedeljne dane osim srede i petka može razrešiti ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta se poste posebno strogo. To isto važi za poslednju nedelju posta koju postimo "na vodi", osim Velikog četvrtka (13. april) na koji razrešavamo na ulje i vino. Na Veliki petak (14. april) se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok "na vodi". Takođe strogo postimo i Veliku subotu (15. april) kao jedinu posnu subotu u toku godine.

Žena, crkva, molitva
Shutterstock  

- Post Svetih Apostola (od 12. juna do 11. jula) - Za vreme trajanja posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste "na vodi". Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ukoliko Petrovdan (29. jun) padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje. Na dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja (7. jul) jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak.

- Gospojinski post (od 14. avgusta do 27. avgusta) - Pravoslavni hrišćani poste sve dane "na vodi", osim subote i nedelje kada je dozvoljeno ulje i vino. Ako praznik Uspenja (15. avgust) padne u sredu i petak, ne mrsimo već tada jedemo ribu, vino i ulje. Jedino na praznik Preobraženja Gospodnjeg (19. avgust) jedemo ribu, bez obzira u koji dan nedelje on pao. U našem narodu postoji običaj da se mlado grožđe ne jede do Preobraženja Gospodnjeg, jer se toga dana u crkvama blagosilja grožđe i deli se narodu.

- Usekovanje glave Svetog Preteče (11. septembar) - Budući da ove godine ovaj praznik pada u ponedeljak, tog dana posti se tako da su razrešeni ulje i vino. U našem narodu postoji blagočestivi običaj da se na ovaj dan ništa ne jede iz tanjira i da se izbegavaju hrana i plodovi crvene boje, u znak sećanja na pogubljenje Sv. Preteče kome je glava odrubljena i donesena Irodijadi na tanjiru.

crkva-28062021_0001.jpg
ATA / Antonio Ahel 

- Vozdviženje časnog Krsta, jesenji Krstovdan (27. septembar) - Ovog dana strogo postimo po mogućstvu na "suhojedenju", osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je razrešeno "na ulje". Ove godine, jesenji Krstovdan pada u sredu, te se posti na "suhojedenju", što podrazumeva strogi post na suvoj, svežoj, sirovoj hrani.

- Božićni post (od 28. novembra 2022. do 6. januara 2023.) - U toku celog ovog posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste "na vodi". Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembar), čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućstvu "na vodi". Na Badnji dan (6. januar) se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti "na vodi".

Tekst: Lepa&Srećna