Sirova dijeta podrazumeva konzumiranje uglavnom nekuvane, neprerađene, organske i hrane lokalnog porekla (gde je to moguće). U potpunosti je na biljnoj bazi i uključuje sveže voće, povrće, orašaste plodove, semenke, klice i žitarice. Hrana se obično servira hladna ili se priprema na niskoj temperaturi, da bi se sačuvale hranljive materije. Poznate ličnosti poput Madone, Gvinet Paltrou, Demi Mur i Alisije Silverstoun su ljubitelji ovog načina ishrane, bilo kao načina života ili kao načina za skidanje viška kilograma, uz povećanje energije.

"Ozbiljno sam shvatila ovaj izazov i iz ishrane izbacila šećer, kofein, so, konzervanse, pšenicu i soju. Znam šta mislite - šta je preostalo za jelo? Najlakši način da izdržim ovu dijetu bio je da postanem kreativna i organizovana. Planirala sam svoje obroke, nosila ručak na posao i pronašla mnogo zanimljivih recepata za sirovu hranu na internetu", počela je Danijela svoju priču.

Doručak

"Obično bih dan počela svežim voćem za doručak, nakon čega bi usledio hladno ceđeni sok."

Žena, voće
Shutterstock  

Ručak i večera

"Svaki dan sam pravila različite salate, koristeći samo limun i maslinovo ulje kao preliv. Moj favorit je bebi spanać sa avokadom, paradajzom, krastavcima i crvenom paprikom, sa semenkama bundeve ili pinjolima."

salata sa uljem
Shutterstock  

Užina

"Pošto sam još uvek trčala i redovno vežbala, brinula sam se da mi ova ishrana neće dati dovoljno proteina. Zbog toga sam uključila proteinski šejk kao užinu. U blenderu bih pomešala proteinski prah, bademovo mleko, kokosovu vodu i bananu. Bilo je zasitno i dobrog ukusa."

Žena pije šejk
Shutterstock  

ZAKLJUČAK

"Prva nedelja je bila najizazovnija. Imala sam želju za kofeinom i šećerom, koju sam morala da zadovoljim konzumirajući urme i biljne čajeve. Do druge nedelje nisam bila gladna kao nekada i počela sam mnogo više da uživam u sirovoj hrani. Moja rutina spavanja se poboljšala, ranije bih uspevala da zaspim i ranije bih se budila. Takođe sam imala i više energije - primetila sam da nisam bila toliko umorna tokom dana i osećala sam se odlično nakon gubitka težine od 2 kg. Mogu li da zadržim sirovu dijetu kao način života? Verovatno ne, ali sam zadovoljna celokupnim iskustvom i znam da uvek mogu da pređem na ovu vrstu ishrane kada je to potrebno", zaključila je Danijela Blejker za strane medije.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Užina do 100 kalorija TikTok/chefsanantonio