Ishrana tokom menopauze treba biti raznovrsna, međutim, ove namirnice se posebno preporučuju ukoliko želite da izgubite višak kilograma

 Gubitak kilograma tokom menopauze predstavlja pravi izazov za svaku ženu. Zbog toga su poznate nutricionistkinje Elizabet Vord i Hilari Rajt rešile da podele svoje znanje sa svetom.

One su u knjizi pod nazivom "Plan ishrane u menopauzi” govorile upravo na tu temu, a prema njihovim rečima, mediteranske i DASH dijete su u ovom slučaju vaši najbolji saveznici.

Elizabet je objasnila da ishrana tokom menopauze treba da sadrži voće, povrće, orašaste plodove, semenke i cele žitarice.

Konzumiranje ove hrane je, kako kažu, "ključno da žene ne bi posegle za dodatnom porcijom obroka, ili užinale čips, slatkiše i kolače“.

Namirnice koje ubrzavaju starenje
YouTube/Screenshot/Inside Edition 

"Obrazac ishrane u mediteranskom stilu smanjuje šanse za prekomernu težinu, a žene mogu imati manje simptoma povezanih sa menopauzom, tako da se njihov kvalitet života može poboljšati.

Ovakva ishrana je dobra za creva, smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, a može pomoći i u poboljšanju raspoloženja kod žena u menopauzi", objasnila je ona.

Elizabet takođe predlaže da se pridržavate plana ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem proteina, kako bi se smanjila mogućnost gojenja nakon ulaska u menopauzu, piše Gloria.rs

Elizabet i Hilari, takođe, savetuju da jedete više biljnih obroka, kontrolišete kalorije, redovno vežbate i mudro birate vreme obroka.

menopauza ishrana
Screenshot / Youtube / Holistice Menopause 

"Redovno vežbanje održava zdravlje mišića i kostiju, smanjuje verovatnoću od pojave srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2, smanjuje stres i još mnogo toga.

Svako ko želi brzo da smrša treba da razmisli o "smanjenju količine dodatih šećera, visoko rafinisanih žitarica i alkohola - zaključile su one.

Namirnice koje se preporučuju uključuju morske plodove, živinu, jaja, mlečne proizvode, voće, povrće, orašaste plodove i puter od orašastih plodova, semenke, mahunarke i integralne žitarice.

Izvor: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

4 vežbe za žene u menopauzi TikTok/nikiwibrowfitness