Salo na stomaku nije samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem. Masne naslage u predelu stomaka treba posebno da nas brinu, jer je poznato da se tu skupljaju, ne samo potkožne i visceralne masti koje ugrožavaju unutrašnje organe. 

Visceralna mast može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, od dijabetesa do srčanih bolesti. Nezdrava ishrana može da bude jedan od razloga, ali nije jedini faktor rizika za stvaranje visceralnih masti.

Nije tajna da je dobra higijena spavanja kamen temeljac zdravog života. Ipak, zabrinjavajuće je da sve više ljudi ima problem sa nesanicom. Istraživanja i dalje naglašavaju da nedostatak sna može da poveća rizik od raznih zdravstvenih stanja, kao što su srčani udari ili demencija.

Sada, nova studija, objavljena u časopisu "Sleep Medicine", sugeriše da ste u riziku od stvaranja visceralnih masti ako ne spavate dovoljno svake noći.

Visceralna masnoća se nakuplja oko vitalnih organa u trbušnoj duplji (zato se još zove i abdominalna mast).

Rezultati istraživanja u kom je učestovovalo više od 5.000 odraslih osoba, između 18 i 59 godina, sugerišu da je jedan sat manje sna povezan sa ukupnim povećanjem mase visceralne masti od oko 12 grama.

Kako skinuti stomak
Youtube/Printscreen/Durango Local News 

Istraživači su takođe primetili da je idealna dužina sna osam sati.

Jedan od razloga koji može objasniti vezu između dužine sna i nivoa visceralne masti je da nedostatak sna dovodi do abnormalne regulacije aktivnosti u različitim delovima mozga koji utiču na centar za nagrađivanje, san i apetit.

Veruje se da nedostatak sna uzrokuje pad leptina - hormona koji smanjuje apetit - i povećanje grelina, hormona koji signalizira mozgu da je vreme za jelo.

Istraživači su sugerisali da bi to moglo da objasni veći unos kalorija i naknadno povećanje telesne težine kao rezultat.

Zabrinjavajuće je da previše visceralne masti može povećati rizik od ozbiljnih metaboličkih stanja, uključujući visok krvni pritisak, gojaznost, visok holesterol i insulinsku rezistenciju i još mnogo toga.

Dobra vest je da bi zdrava ishrana bogata vlaknima i proteinima, kao i redovna fizička aktivnost, mogla da pomogne da masne naslage nestanu sa stomaka.

Izvor: Lepa&Srećna