Proleće samo što nije, što znači da ćemo se uskoro reštiti debele zimske garderobe. Iako se svi radujemo lepom vremenu i prijatnim temperaturama, malo nas zabrinjava kako ćemo izgledati u laganijom garderobi. Sada je krajnji momenat da krenemo da treniramo i povedemo računa o ishrani.

Ovaj korak nikada nije lak, a posebno ne ukoliko se odvažimo da radikalnom dijetom skidamo kilograme. Nutricionisti tvrde da ipak ne mora da bude tako i savetuju da primenjujemo neke trikove koji će nam pomoći da dođemo da željene kilaže.

"Ako želite da smršate, potreban vam je kalorijski deficit. Morate da unosite manje kalorija nego što trošite“, otkrila je "zlatno“ pravilo za mršavljenje, nutricionista Ivon Sajer i ističe da male promene mogu da donesu velike rezultate. Maslac jeste kaloričan ali komadić maslaca veličine nokta ima maksimalno 40 kalorija i sasvim je dovoljan za doručak. Takođe važno je da imae dobar tiganje jer ćete onda koristiti malo ulja za pečenje.

"Nemojte izbaciti mast u pripremi hrane. Dovoljna količina masti je izuzetno važna za funkcionisanje našeg organizma, posebno za zdravlje žena. Neke vitamine telo može apsorbovati samo ako se istovremeno hrani sa mastima. Zbog toga je kuvanje povrća u vodi radi uštede kalorija besmisleno. Inače, preliv za salatu bez ulja takođe nije dobra ideja", rekla je doktorka Sajer i istakla da je za mršavljenje važno da jedemo hladne namirnice, a posebno pirinač, krompir ili testeninu.

Ako skuvate ove namirnice, ostavite ih da se ohlade, a zatim ih podgrejete ili jedete hladne sledećeg dana, imaće manje kalorija. To se dešava iz razloga što se prilikom hlađena u krompiru formira stabilan skrob. Procenjuje se da ista količina krompira koji je hladan ima deset odsto manje kalorija od toplog.

Hladan krompir za skidanje kilograma
Youtube/Printscreen/Recipes by Carina 

Na kraju obratite pažnju na količinu hrane koju unosite. Svaki obrok treba da sadrži šaku ugljenih hidrata ili voća, šaku proteina i jednu do dve šake povrća. Zabrinjavajuće je da su prosečne porcije testenine pet puta veće od preporučene količine.

Izvor: Lepa&Srećna