Sremuš je jedan od najzdravijih namirnica. Izuzetno je koristan, a nije lako pobrojati sva pozitivna dejstva koja ima na ljudski organizam. Bogat je vitaminom C i mineralima koji mogu pročistiti organizam od toksina, a takođe se veruje da ublažava tegobe urinarnih infekcija, nadutost u stomaku i gasove, pospešuje varenje, a smatra se i da može ublažiti bolove u zglobovima koji su posledica artritisa.

Ovo blago prirode raste pored potoka i puteva, najviše ga ima u bukovoj šumi. Stručnjaci kažu da ga treba brati u proleće, a najviše tokom aprila i maja. Ima prepoznatljiv miris belog luka, a može da se dodaje u jela od mesa, marinade, a može da se jede i kao salata.

Sremuš za kašalj
Printscreen/ YouTube Sace Recepti 

Koristi se u tradicionalnoj medicini za spuštanje krvnog pritiska i holesterola, ali i ublažavanje stomačnih tegoba.

Sremuš je odličan i za jačanje imuniteta - štiti organizam od prehlada i gripa, pročišćava disajne puteve, olakšava disanje i umiruje kašalj. Takođe, divlji beli luk jača srčani mišić.

Ruski narodni recept za napitak od sremuša

Sitno iseckajte 25 listova sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika ili cediljke. Dobijeni sok skladištite u nekoj maloj flaši ili staklenoj tegli. Uzimajte po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan, koju ćete dodati u vodu ili čaj po želji.

Od sremuša se pravi i tinktura za koju se smatra da ublažava tegobe kod reume i čisti krv. Sitno se isecka oko 20 listova sremuša kojima se doda jedan litar domaće rakije. Dobro zatvorite flašu i čuvajte dve nedelje na tamnom mestu. Ujutru 15 kapi tinkture popijte sa malo vode.

Izvor: Lepa&Srećna