Mlečni proizvodi su mnogima na jelovniku svakog dana, a nutricionisti kažu da svi koji se bore s viškom kilograma tokom dijeteprednost treba daju grčkom jogurtu. Ova probiotička namirnica može biti, prema novom istraživanju, rešenje problema sa viškom visceralne masti. a vrsta masnoća se skuplja unutar trbušne šupljine i oblaže unutrašnje organe. Donosi rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja i karcinoma.

Novi pregled studija o delovanju grčkog jogurta na gubitak kilograma pokazuje da on utiče na topljenje ovih masnih naslaga, snižava ukupan nivo masnoća u krvi i obara indeks telesne mase. Takođe, probiotik olakšava varenje jača imunitet. Karakteriše ga visok nivo proteina i mali sadržaj masti i šećera.

Naravno, važno je proveriti da li je napravljen od punomasnog ili obranog mleka, jer od toga direktno zavisi broj kalorija koje daje.

jogurt probiotik.jpg
Instagram / wholemadehomestead 

Budući da je iz njega uklonjeno više tečnosti nego iz običnog jogurta, njegov ukus je nešto izraženiji. Zato je odličan kao dodatak slanim jelima. Gurmani mogu da ga koriste da njime zamene pavlaku ili učine gušćim neki sos umesto da stavljaju brašno, a uz slatke dodatke može lako da se pretvori u desert.

Ubacite u njega malo meda i voća i obezbedite sebi tako odličan probiotski slatkiš ili ga koristite kao dodatak smutijima da povećate njihovu proteinsku vrednost.

Tekst: Lepa&Srećna