Fizička aktivnost je ključ zdravlja čitavog organizma, a naročito srca, ali najbolje rešenje nije u skupim fitnes centrima niti napornim treninzima. "Naprotiv, takvo vežbanje može biti vrlo opasno", kaže prof. dr Petar Seferović, iskusni srpski kardiolog.

"Dva druga su mi tako umrla, bacili su se na prejake treninge. Oženili su se mladim ženama, pa su hteli da dobiju isklesane mišiće. Jedan je umro posle samo osam meseci, a drugi nakon godinu dana", ispričao je akademik Seferović u emisiji RTS Ordinacija.

Prema njegovim rečima, dovoljna je umerena fizička aktivnost, ali je treba praktikovati svakog dana. Kako ona izgleda? 

"Ja ne izađem iz kuće nijednog dana a da ne provedem dvadeset minuta u vežbanju od kog se dobro preznojim. To su jednostavne vežbe, slične onima koje smo svi radili na časovima fizičkog, s tim što sam ih ja za sebe malo modifikovao onim što sam radio na treninzima džudoa.

vezbanje.jpg
Shutterstock  

Savetujem vam da odaberete jednu vrstu fizičkih aktivnosti i da je praktikujete svakog dana i to u periodu od dve nedelje. Tada uporedite kako ste se osećali na početku, a kako dve nedelje kasnije i shvatićete razliku", kaže doktor. Prema njegovim rečima, umerenost je ključ svega. "To važi i za vežbanje, kao i za ishranu ili piće", kaže akademik. 

"Sve može da bude uključeno - i prasetinu ili jagnjetinu možete da jedete, ali jednom nedeljno", kaže ovaj stručnjak. "Ostalim danima, jedite piletinu, ćuretinu ili ribu, dosta povrća i voća. I alkoholna pića su dozvoljena, ali samo umereno, što važi i za ona sa niskim procentom alkohola."

Kafa je prihvatljiva sa stanovišta zdravlja srca ako popijte dve-tri dnevno, a cigarete su apsolutno zabranjene. Dr Seferović podseća da je najbolje ako možete da ustanete od stola a da ne budete sasvim siti.

Za zdravlje srca su opasni visok krvni pritisak, visok holesterol i šećer. Zato je neophodno kontrolisati ove parametre i prilagoditi ishranu i fizičku aktivnost zdravstvenom stanju organizma.

"Ako imate visok krvni pritisak, imate sve izglede da za 15 godina dobijete srčanu slabost, opasnu bolest koja se ne može izlečiti", podseća dr Seferović. "Ona se može samo usporiti, možemo da podignemo kvalitet života takvim bolesnicima, zato je je važno da učinite sve da bi ste ovu bolest izbegli."

Tekst: Lepa&Srećna