Švedska dijeta veoma je popularna među top modelima, a naziva se i LCHF ili dijeta sa niskim udelom ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti, jer se zasniva na proteinima i zdravim mastima umesto na ugljenim hidratima.

Ovaj režim ishrane fokus stavlja na povrće i integralne umesto rafinisanih žitarica, kao i na organsku hranu sa visokim sadržajem proteina. Švedska dijeta zasniva se na zdravoj hrani i visokokvalitetnim životinjskim proizvodima, a veliki naglasak stavlja i na ribu i morske plodove.

Švedska dijeta koliko kilograma se može izgubiti i za koji vremenski period
Youtube / Just Eat Life 

Ukoliko odlučite da primenjujete švedsku dijetu najvažnije je da znate da ona podrazumeva određeni spisak namirnica kog treba da se pridržavate.

Dok ste na švedskoj dijeti možete jesti: povrće kao što su spanać, avokado, krastavac, paradajz, paprika, kupus, karfiol, pečurke, luk, brokoli, prokelj, špargle, bundeva, patlidžan, masline, zelena salata, zatim sve vrste ribe i mesa, orahe i semenke, jaja, nemasne mlečne proizvode, zob, raž.

Švedska dijeta koliko kilograma se može izgubiti i za koji vremenski period
LepaiSrecna 

Povremeno možete da konzumirate i krompir, šargarepu, kao i tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaa, a jednom dnevno možete da pojedete i jednu voćku ili porciju voća koje ne sadrži mnogo šećera, poput borovnica, jagoda ili lubenice.

Borovnica za zdravlje
Youtube/Printscreen/Mayo Clinic 

Povrće može da bude kuvano ili grilovano, a ono što je posebno važno jeste da ne dodajete so jer ona zadržava vodu u organizmu i podiže krvni pritisak.

Od pića su dozvoljeni samo voda i nezaslađeni zeleni čaj. Voda je veoma važna i treba piti količinu od dva litra dnevno.

zeleni caj
Youtube / Something's Cooking With Alpa 

Dokle god se pridržavate pomenutog spiska dozvoljenih namirnica, možete da jedete kad hoćete i koliko hoćete. Uz pomoć švedske dijete možete izgubiti 12 kilograma za dve nedelje, a važno je znati da se ova dijeta ne sme držati duže od tog perioda, jer može da naruši metabolizam.

Kao i kod svake dijete, ne zaboravite da i uz ovaj režim ishrane praktikujete umerenu fizičku aktivnost, kao i da se, pre nego što počnete da držite ovu dijetu, konsultujete sa svojim lekarom.

Izvor: Lepa&Srećna