Soda bikarbona je veoma često predstavljena kao "lek za sve", a njena popularnost je dodatno porasla od početka pandemije korona virusa. Tada je proširen spisak "magičnih" blagotvornih dejstava ovog belog, kristalnog praha.

Međutim, dr Vojislav Perišić je, govoreći na TV Prva, upozorio da je potpuna zabluda da treba kupovati nekakvu "medicinsku sodu bikarbonu".

U prodaji mogu da se nađu obična i soda bikarbona koja se koristi u medicinske svrhe. D li među njima ima razlike i da je beskorisno kupovati "običnu", budući da je ova medicinska drastično kuplja?

"Nema ralike. Razlike su zapravo toliko male, da su praktično marginalne. Molim vas, nemojte o tome da razmišljate o medicinskoj, kumim vas Bogom ne bacajte pare! Razlika je u malom sastavu natrijum bikarbonata u medicinskoj sodi...", objasnio je doktor.

Hemičari već dugo upozoravaju da je reklamiranje nekakve "sode bikarbone bez aluminijuma" zapravo zavaravanje kupaca i pacijenata.

Kao što se uči u sedmom razredu osnovne škole, za pravljenje sode bikarbone koriste se tri sastojka: natrijum hlorid (kuhinjska so), amonijak i ugljen dioksid. Nigde nema ni spomena o aluminijumu. Niti se on koristi, niti bi ikad mogao da se nađe u sodi bikarboni.

Prodavanje "sode bikarbone bez aluminijuma" je isto kao kad bi vam neko nudio "šećer bez aluminijuma", "mleko bez aluminijuma" ili "hleb bez aluminijuma" i njih vam naplaćivao drastično skuplje. Podsetimo, pola kilograma sode bikarbone trenutno košta oko 100 dinara, a soda koja nosi etiketu "bez aluminijuma" oko 750 dinara!

Da li biste plaćali litar mleka sedam puta više, samo zato što na njemu piše da u njemu nema aluminijuma, ili motornog ulja ili bilo koje druge supstance koje - zapravo - nema ni u jednom drugom mleku na tržištu? Na ovo pitanje je odgovor više nego jasan.

Izvor: Lepa&Srećna