Milan Stanković je obradovao svoje obožavaoce kad se pojavio na nedavno održanom koncertu Vesne Zmijanac, jer ga neko vreme nije bilo na sceni. Neko vreme se već priča da se okrenuo veri i bilo je čak i vesti da je odlučio da ide u manastir.

Međutim, ono što je sada dodatno iznenadilo sve jeste utisak da pevač ima višak kilograma, premda se poprilično kamuflirao širokom odećom, kapuljačom i naočarima za sunce. Milanu je težina i ranije oscilirala, nekada je bio na jakim treninzima i mogao da se pohvali pravim "pločicama" na stomaku, da bi se kasnije one potpuno istopile a kilaža povećala. Promene se kod njega naročito primećuju na licu. Pre godinu dana je objavio kako je ponovo počeo da trenira i, radi mršavljenja, odlučio se za keto dijetu

To je režim ishrane u kojem se značajno umanjuje unos ugljenih hidrata. Zasniva se na principu da telo razgrađuje ugljene hidrate u glukozu i nju koristi kao energiju. Kad nema dovoljno ugljenih hidrata, telo ulazi u stanje poznato pod nazivom ketoza. U toku ketoze, telo efikasno sagoreva masti i koristi njih umesto glukoze. Baš zato je keto dijeta vrlo popularna.

Međutim, neki ljudi imaju loša iskustva sa njom i ne donosi im željene rezultate. Zašto? Glavni razlog je, najčešće, činjenica da ne uspeju da uđu u stanje ketoze, mada može biti i drugih razloga.

U ketozu se ne može ući ako se ne ograniče ugljeni hidrati u dovoljnoj meri. Prema pravilima keto dijete, ugljeni hidrati treba da predstavljaju samo pet do 10 odsto ukupnog unosa kalorija. Na dnevnoj bazi, to bi bilo između 20 i 50 grama ugljenih hidrata. Ako se sve zasniva na "osećaju", mnogi pogreše pa je jedini način stvarno proveriti da li je organizam u ketozi. To je moguće testovima - tračicama za analizu urina ili malim uređajem koji analizira dah. Oba otkrivaju ketone - u urinu ili dahu.

U ketozi ne bi trebalo da doživljavate napade gladi, jer telo ima stalni izvor energije u masnoćama.

Drugi razlog zbog kojeg keto dijeta ne daje rezultate može biti višak proteina u ishrani. U keto ishrani se najviše jedu meso, jaja, sirevi i masnoće, zatim zeleno povrće i vrlo malo povrća izvan te grupe (izbacuju se ono sa skrobom), a od voća bobice i orašasti plodovi, u manjim količinama. Mnogi zato pomisle da je ovo, zapravo, visokoproteinska ishrana ali tada telo razgrađuje višak proteina u aminokiseline pa njih konvertuje u neke tipove šećera.

Najveći procenat kalorijskog unosa treba, ustvari, da bude iz masnoća - između 55 i 60 procenata. Zato ostaje malo mesta za proteine. Ako ih ima više od 35 odsto, telo verovatno neće ući u ketozu.

Na kraju, iako poštujete keto ishranu prema ovom odnosu sastojaka, morate izračunavati i ukupne kalorije. Ako ne smanjite njihov broj, dijeta neće dati rezultate. Kod Milana, kako je rečeno, variranje u kilaži se naročito vidi na licu, a ponekad pevač odećom i kamuflira  telo pa nije jasno koliko keto njemu pomaže.

ATA / Antonio Ahel Variranje u težini pevaču se posebno primećuje na licu.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna