Već treću godinu zaredom, mediteranska dijeta je proglašena za najbolju dijetu u Americi, a i u mnogim drugim zemljama na svetu, piše Lepa & Srećna.

Još 2018. godine, ova popularna dijeta je delila počasno prvo mesto sa čuvenom DASH metodom ishrane koja je ime dobila skraćivanjem reči Dijetalni pristup lečenju hipertenzije (Dietary Approaches to Stop Hypertension). U 2019. godini dospela je na sam tron i zato svi prognoziraju da će vladati jelovnicima zdrave hrane tokom 2020. godine.

I jedna i druga dijeta zasnivaju se na voću, povrću i integralnim žitaricama.

Međutim, i keto dijeta, takođe izuzetno dobro prihvaćena, lepo je prošla u svim godišnjim sumiranjima, ali samo u kategoriji varijanti za brzo mršavljenje.

Koje nove dijete predlažu nutricionisti?

Dijeta 30 dana (Whole30)

U ovoj dijeti preskačete sve namirnice koje sadrže dodate šećere, ne jedete žitarice, kao ni mahunarke. Zabranjeni su mlečni proizvodi, soja i sve prerađevine tokom 30 dana.

Čime treba zameniti ovu hranu? Dodajte što više povrća, ali i jaja, jedite morske plodove, kao i meso, a nutricionisti smatraju da ćete dovoljno šećera dobiti u voću, orašastim plodovima i semenkama koje su dozvoljene.

Kad završite 30 dana, pratite svoju kilažu i metabolizam i vraćajte jednu po jednu namirnicu i pazite kako deluje na vas.

Zonska dijeta

U ovom režimu ishrane, jedete tri obroka i dve užine.

Svaki obrok delite na sličan način: jednu trećinu treba da čine proteini ali dobijeni iz posnog mesa kakvo je živina i riba, a dve trećine su voće i / ili povrće i / ili mahunarke. Od povrća, izbegavajte krompir i slične skrobne varijante, trudite se da to budu zeleno i korenasto povrće.

Dodajte i zdrave masnoće iz namirnica kao što su maslinovo ulje, avokado, bademi.

Ukupno bi trebalo da obrok sadrži oko 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto belančevina i 30 odsto masnoće - time se, tvrde stručnjaci, umiruju upalni procesi u organizmu.

Dosta vremena treba da se potroši na pripremu ovakvih obroka, ali rezultati se vide!

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna