• Sastojci:
  • 2 kg šarana
  • 2 dl belog vina
  • 0,5 dl ulja
  • 5 čenova belog luka
  • 1 supena kašika peršunovog lista
  • 2 kafene kašičice soli
  • 0,5 kafene kašičice bibera
  • 1 komad limuna

Za pripremu pijanog šarana šarana očistite, dobro operite, prosušite i isecite na jednake potkovice.

Sitno isecite beli luk i peršunov list. U vatrostanu činiju naspite ulje i stavite isečenu ribu. Blago promešajte da ulje obloži komade ribe.

U svaki komad šarana utrljajte beli luk, peršunovov list, so i malo bibera.

Složite potkovice šarana u istoj vatrostanoj činiji i stavite činiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni 20 minuta.

Posle 20 minuta pečenja naspite kvalitetno belo vino preko šarana i nastavite peći pijanog šarana još oko 20 minuta dok se riba lepo ne zapeče do zlatno žute, hrskave boje.

Isecite limun na kolutove i poslužite ga sa gotovim pijanim šaranom.

Izvor: Erecepti