Blagotvorni začin, povrće moćnog ukusa i snažnog dejstva na naš imunitet, veliki je saveznik svih kulinara ali i poklonika zdrave ishrane i zdravog života. U uslovima proređenih odlazaka u kupovinu, sigurno je da će mnogi nabaviti veće zalihe pa je dobro podsetiti se kako je najbolje čuvati beli luk.

Sve  treba skloniti sa direktnog sunca i udaljiti od izvora toplote. Dakle, nemojte ga čuvati na prozorskoj dasci, simsu terase ili u kuhinji na polici iznad radijatora, mikrotalasnoj pećnici ili uz sam šporet.

Beli luk će se najbolje održati ako ga stavite na neko suvo, promajno mesto, gde nije ni previše hladno ni previše toplo. Idealno je da bude na ujednačenoj, blagoj temperaturi, kao što je podrum ili ostava, samo pod uslovom da obezbedite provetravanje.

Spakujte beli luk u plitke kartonske kutije (u jednom redu) ili u kesice od mrežastog materijala, pa čak i u čiste, stare mrežaste čarape. Važno je da se obezbedi stalno strujanje vazduha oko glavica.

Ako kupujete beli luk u većim količinama, morate pregledati glavice na svakih nekoliko nedelja i da uklonite one koje su počele da se suše ili kvare.

Nije dobro držati beli luk u frižideru, jer mu to pogoršava ukus. U toplijim godišnjim dobima, stajanje u frižideru može čak da dovede stvaranja vlage dovoljne da beli luk proklija! Zimi to i nije baš moguće, naročito ako čenove i glavice izvadite iz plastične kese, poređate ih razdvojene po rešetkama i pazite da spolja ne uđe neka veća količina vlage.

Izvor: Lepa&Srećna