Naš imunitet je složen sistem koji nas štiti od spoljašnjih negativnih uticaja. Pad imuniteta vodi do jačeg uticaja raznih infekcija (bakterijskih, virusnih, gljivičnih), koji dugotrajno slabe imunološki sastav, što za posledicu ima i faktor rizika pojave malignih oboljenja.

"Na koji način možete da ojačate svoj imunitet, ukoliko počnete sa upotrebom vranilove trave ili origana? Jedno od svojstava ove višegodišnje zeljaste biljke jeste i da sadrži etarsko ulje u kome dominiraju timol i karvakrol, biljka sadrži i tanine, flavonoide, što doprinosi pozitivnom ispoljavanju antimikrobnog dejstva, pa se vranilovka ili origano često primenjuje i daje odlične rezultate kod bronhitisa, kašlja, urinarnih infekcija i bolesti organa za varenje. Biljka raste na umerenom pojasu Evroazije, često na sušnim mestima, livadama i svetlim listopadnim šumama. Često se upotrebljava u obliku čajeva ili ulja. Jedan od aktivnih sastojaka koji ispoljava dominantno snažno antiseptičko, antimikrobno, antimikotičko i antivirusno delovanje jeste karvakrol. Upravo on deluje protiv bakterija, virusa, upornih gljivica i parazita i ispoljava dodatno antioksidativno dejstvo", objašnjava Marija Đokić autor i voditelj emisije Azbuka zdravlja.

"Ulje divljeg origana dokazano eliminiše gljivicu kandidu, bakterije, ešerihiju koli, salmonelu, stafilokoke i još više od 20 drugih bakterija. Jačajući imunitet, ublažava iritacije i bolove u grlu i eliminiše simptome prehlade. -Pomaže proces izbacivanja sekreta iz pluća i jača respiratorni sistem. Upravo ova svojstva ga čine najjačim prirodnim antibiotikom na svetu. A evo i saveta kako da upotrebite ulje divljeg origana u kombinaciji sa drugim prirodnim aktivnim sastojcima, koji dodatno doprinose jačanju imuniteta i eliminaciji patogenih bakterija iz vašeg organizma. U svoju redovnu ishranu pored upotrebe divljeg origano ulja, obavezno uvrstite vitamin C u prahu, organski kakao i kokosovo ulje", savetuje Marija Đokić.

Izvor: Lepa&Srećna